Heeft u tijd over, of gewoon zin om iets nieuws te leren? Dan zijn er allerlei mogelijkheden om een cursus of opleiding te volgen. Beter leren koken, omgaan met de computer, iets creatiefs doen of een studie volgen. Hier leest u meer over de mogelijkheden.

Computer en telefoon cursussen

Cursussen computergebruik, gebruik van internet of het gebruik van een smartphone zijn er in vele vormen. Er zijn ook cursussen voor het omgaan met tablets, zoals de iPad.

Deze cursussen worden gegeven door vrijwilligers via ouderenorganisaties, de bibliotheek, de zorgcentra. Of bijvoorbeeld door het Mobielteam van figulus welzijn.

Volksuniversiteit

Bij de Volksuniversiteit vindt u veel verschillende cursussen op het gebied van talen, kunst en cultuur. Ook vindt u hier creatieve cursussen, cursussen sociale en communicatieve vaardigheden en computercursussen.

Kijk op Volksuniversiteit.nl voor het cursusaanbod bij u in de buurt.

Open Universiteit

De Open Universiteit biedt veel cursussen en universitaire opleidingen aan. Op de website van de Open Universiteit vindt u meer informatie.

Hoger Onderwijs voor Ouderen

Speciale studies voor ouderen kunt u vinden bij universiteiten en hogescholen.

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) biedt meer dan 1000 cursussen. Meestal mag u meedoen vanaf een leeftijd van 50 jaar. Bij de meeste cursussen maakt het niet uit wat voor vooropleiding u gehad heeft.

Meer informatie vindt u op de website van HOVO Nederland.

Speciale cursussen

Bij thuiszorgorganisaties en patiëntenverenigingen kunt u vaak speciale cursussen vinden over het omgaan met een chronische ziekte, stoppen met roken of een cursus om beter te slapen.

Online cursussen via de Bibliotheek

Bent u lid van de bibliotheek? Dan kunt u online gratis cursussen volgen. Bijvoorbeeld een cursus fotografie, marketing of programmeren. U kunt inloggen met de gegevens van uw bibliotheek om de cursus te volgen. Bekijk alle cursussen op Bibliotheek.nl.

Cursus vinden

Meer informatie over het vinden van een cursus kunt u hier vinden.

U kunt ook eens kijken in de gemeentegids of uw huis-aan-huisblad. Daarnaast kunt u eens langsgaan in het buurtschapshuis of Kulturhus. Of misschien kan de lokale ouderenorganisatie of ouderenbond u meer vertellen.

Vergelijk hulpaanbod