Activiteiten en meedoen

Tips voor leuke activiteiten

U wilt graag leuke activiteiten ondernemen. Maar welke activiteiten zijn er? Een overzicht van de mogelijkheden.

Bij u in de buurt

U kunt online activiteiten vinden via de agenda. Er zijn vaak ook aankondigingen te vinden in uw huis-aan-huisblad of de wijkkrant, op briefjes in de supermarkt of op prikborden in het buurtschapshuis of Kulturhus. U kunt ook informeren bij de bibliotheek, de oudereninloop in de buurt of bij het vrijwilligers service punt gemeente Aalten.

Sport en bewegen

Op een sportvereniging of bij een sportschool kunt u 2 vliegen in een klap slaan. U leert nieuwe mensen kennen en u doet aan bewegen. Houdt u van hardlopen? Dan kunt u eens rondvragen naar loopgroepjes. U kunt ook gaan bewegen door een cursus of lessen te gaan volgen. Denkt u maar aan yoga, een vechtsport, schaatsen of skeeleren.

Wilt u meer weten over het sportaanbod in de gemeente, kijk dan eens bij Beweegtips. U vindt er een overzicht van sportverenigingen en sportieve activiteiten, ook voor senioren. Bij Sport met een beperking vindt u meer informatie over aangepast sporten.

Een nieuwe hobby

Misschien kunt u een nieuwe hobby vinden door bij een club of een vereniging te gaan. Heeft u wel eens gedacht aan: toneel spelen, darten, meehelpen in de buurtmoestuin, salsadansen, schaken of een hobbyclub?

U kunt ook iets gaan doen met muziek, bijvoorbeeld een instrument leren spelen, zingen in een koor of lid worden bij een muziekvereniging.

Dit soort activiteiten kunt u vinden bij u in het buurtschapshuis of in de agenda.

Cursussen volgen

Er zijn in de gemeente Aalten een aantal instellingen te vinden die cursussen organiseren op allerlei gebieden: computeren, kleding maken, fotografie, natuur, spiritualiteit, schilderen, filosofie. Voor voorbeelden kunt u op deze pagina kijken onder het kopje 'Hulpaanbod' of vragen bij de bibliotheek.

Dit geeft u de mogelijkheid om iets leuks te leren, terwijl u ook nog nieuwe mensen leert kennen.

Voor de jeugd

Figulus Welzijn organiseert veel activiteiten voor de jeugd in de gemeente. Voor meer informatie kun je kijken op de website van Figulus.

Voor de jeugd tussen 13 en 18 jaar zijn er ook verschillende uitgaansmogelijkheden. Bijvoorbeeld JC Atlantic of ’t Centrum (Bredevoort). Meer activiteiten speciaal voor jongeren vind je op de website van Figulus.

Ook zijn er verschillende jeugdclubs te vinden in de gemeente. Bijvoorbeeld Jeugdclub Dale, Jeugdclub IJzerlo, Jeugdclub Haart, Jeugdclub Bredevoort, Jeugdclub Barlo en Jolo Lintelo.

In Aalten vindt jaarlijks het kerkkamp van de christelijke gemeenschap. plaats. Deze kampweken zijn voor kinderen van groep 6 t/m groep 8. De kinderen gaan 1 week op kamp in de zomervakantie.

In sommige buurten wordt veel georganiseerd voor kinderen en jongeren.

Misschien wordt er bij u in de buurt niet veel georganiseerd voor kinderen en jongeren. Als u zelf (of met een groep buren) een idee heeft, kunt u daar ook mee aan de slag. U kunt bij het buurtschapshuis of Kulturhus, bij scholen of bij vrijwilligersorganisaties in de buurt vragen welke mogelijkheden er zijn.

Zelf een activiteit organiseren

U kunt zelf op zoek gaan naar mensen die het leuk vinden om eens iets samen te doen: naar de film, wandelen, fietsen, kaarten, bridgen, vissen.

U kunt bijvoorbeeld een advertentie ophangen in de supermarkt of op het prikbord in het buurtschapshuis.

Ook kunt u denken aan het organiseren van activiteiten in het kader van Burendag en NL doet. U kunt Figulus Welzijn benaderen voor hulp bij het organiseren van activiteiten.

Als vrijwilliger aan de slag

Wilt u zelf ook uw steentje bijdragen? Dan kunt u misschien iets doen voor de buurtvereniging, de speeltuinvereniging, de buurttuin, de sportclub, de vrouwenorganisatie of voor het ouderencentrum.

Als vrijwilliger kunt u nuttig werk doen en u krijgt ongetwijfeld veel nieuwe contacten. U kunt voor de mogelijkheden kijken bij de vrijwilligersvacatures.

Zie ook