Gezond blijven

Medicatie

U kunt op verschillende manieren overzicht houden over uw medicijngebruik. Door in gesprek te gaan met uw arts of apotheker bijvoorbeeld, of door een speciaal pillendoosje te gebruiken. De meeste medicijnen worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering.

In gesprek met uw arts

De (huis)arts is degene die medicijnen kan voorschrijven.

  • Heeft u een afspraak met uw arts? Dan kunt u van tevoren bedenken wat u allemaal wilt vragen over uw medicijnen. Schrijf dat op. U kunt uw lijstje dan meenemen. Als u iets niet begrijpt, vraag het dan gerust nog een keer.
  • Misschien kunt u de informatie ook op papier krijgen.
  • Het kan handig zijn iemand mee te nemen als u voor een belangrijk gesprek naar uw arts gaat. U kunt dan met diegene napraten over wat u met de arts besproken heeft. 2 mensen onthouden namelijk meer dan één.
  • U kunt ook een geluidsopname maken en die later terugluisteren. Hier zijn wel regels voor. Kijk voor meer informatie op de website van Patiëntenfederatie Nederland.

Medicatiebeoordeling

Een medicatiebeoordeling is een gesprek met uw huisarts of apotheker, waarin u uw medicijnen doorneemt en advies krijgt over uw medicijngebruik.

Oudere mensen die veel verschillende medicijnen gebruiken, kunnen last krijgen van bijwerkingen. Bijvoorbeeld doordat de medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Of doordat het lichaam nu anders op een medicijn reageert dan vroeger. Dan kan een medicatiebeoordeling nuttig zijn.

U kunt bij uw zorgverzekeraar navragen of een medicatiebeoordeling in uw geval wordt vergoed.

Apotheek.nl

Apotheek.nl is een website met informatie van uw apotheker. Over medicijnen, maar ook over veelvoorkomende klachten. Ook kunt u er nalezen wat de apotheek voor u kan doen. Veel apotheken kunnen bijvoorbeeld uw medicijnen bezorgen. Of u helpen om een schema te maken voor het innemen van medicijnen.

Pillendoosje of medicijnrol

Als u regelmatig medicijnen moet innemen, kunt u gebruik maken van handige pillendoosjes. Deze hebben bijvoorbeeld een vakje voor elke dag van de week. Of per dag ook nog vakjes voor ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Er zijn ook pillendoosjes met een alarm, zodat u een herinnering krijgt als het tijd is voor uw medicijnen. Zo zorgt u ervoor dat u op het juiste moment van de dag de juiste pillen inneemt.

In sommige gevallen kan de apotheek ook uw medicijnen inpakken in een medicijnrol. Uw pillen zijn dan per inamemoment ingepakt in een zakje.

Het vergoedingssysteem

Zorgverzekeraars vergoeden alleen geneesmiddelen die in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) staan. Deze medicijnen worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. De medicijnen worden pas vergoed als u over uw eigen risico bent. Het eigen risico is een drempelbedrag dat mensen vanaf 18 jaar moeten betalen zodra ze zorgkosten maken. De overheid bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk verplichte eigen risico.

De kosten voor medicijnen kunt u opzoeken op de website medicijnkosten.nl. Vragen over de kosten kunt u natuurlijk ook stellen aan uw zorgverzekeraar.

Heeft u een laag inkomem en hoge zorgkosten. Mogelijk kunt u dan gebruik maken van een regeling. Neem daarvoor contact op met het Zorgloket.

Eigen risico

Vergoedingen voor medicijnen vallen onder het eigen risico van uw zorgverzekering.

Preferentiebeleid

Geneesmiddelen zijn een onderdeel van uw basisverzekering. Verzekeraars hanteren soms een 'preferentiebeleid'.

Dit betekent dat ze binnen een groep medicijnen een voorkeursmedicijn hebben. Dat is vaak het goedkoopste medicijn, en dat wordt vergoed. Het wisselt welk merk medicijn het goedkoopste is. Daardoor kan het gebeuren dat u opeens medicijnen in een andere verpakking krijgt, of dat het tablet er anders uitziet. De werking is dan hetzelfde.

Als een duurder middel medisch noodzakelijk is volgens uw arts, dan krijgt u dat middel vergoed.

Online medicijnen kopen

Pas op met het online kopen van medicijnen. Er zijn websites actief die vervalste pillen verkopen. Controleer daarom altijd de betrouwbaarheid van de website waar u wilt kopen.

Hoe u dat doet, kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid.