Opvoeding en gezin

Consultatiebureau en schoolarts

De jeugdgezondheidszorg (jgz) is er om de groei en ontwikkeling van kinderen te volgen. Als ouder kun je hier terecht met alle vragen over de gezondheid, ontwikkeling en opvoeding.

Je krijgt te maken met de jeugdgezondheidszorg in de vorm van het consultatiebureau. Later zien de jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen van de jgz het kind op school.

Het consultatiebureau

Heb je een baby, dreumes of peuter, dan krijg je te maken met het consultatiebureau. In de gemeente Aalten zijn de consultatiebureau's te vinden in Aalten en Dinxperlo.

Totdat een kind 4 jaar wordt kun je met vragen terecht bij het consultatiebureau.

Meer informatie over het consultatiebureau en de hulp die het biedt.

Op school

Vanaf het 4e levensjaar verlopen de contacten met de jgz vooral via de school van het kind. Er zijn 2 meet- en weegmomenten op school (rond de 5 en rond de 10 jaar). Hierover wordt vooraf bericht.

De jeugdgezondheidszorg houdt (vaak) ook spreekuren op school. Je kunt er binnenlopen met vragen.

Vaccinaties

Ook de basisvaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma krijgt het kind van de jgz-medewerkers. Heb je geen oproep ontvangen, dan kun je zelf contact opnemen.

Opvoedvragen

Je kunt bij de jgz terecht met vragen over de gezondheid en ontwikkeling van het kind. Maar ook als er iets in het gezin niet lekker loopt, of er vragen zijn over opvoeden, kun je terecht bij de jeugdgezondheidszorg.