Leuke bezigheden vinden voor je kind is misschien een hele uitdaging. Toch zijn er veel mogelijkheden. Van spelletjes en boeken tot cursussen en gehandicaptensport. Hieronder staat een overzicht.

Sporten bij een vereniging

Er zijn speciale sporten en sportverenigingen voor mensen met een beperking. Je kunt ook bij reguliere sportverenigingen navragen wat de mogelijkheden zijn voor een kind om mee te sporten. Er zijn soms speciale teams voor kinderen met een handicap. Kijk op Uniek Sporten voor meer informatie.

Op de pagina Sport met een beperking staat meer informatie over sporten met een beperking in de gemeente Aalten.

Fietsen

Wil je gaan fietsen met je kind, dan zijn er verschillende fietsvoorzieningen te koop. Denk aan aangepaste zitjes, een tandem, een aanhangfiets, een rolstoelbakfiets en nog veel meer. Op de Hulpmiddelenwijzer staat een overzicht van de mogelijkheden.

In sommige gevallen is een vergoeding door de gemeente mogelijk. De gemeente kijkt waarvoor het kind de fiets(aanpassing) nodig heeft en wat de gezondheidsproblemen van het kind zijn. Als een aangepaste fiets de beste oplossing is, dan kom je voor een vergoeding in aanmerking. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Zorgloket.

Boeken lezen

De Achterhoekse Poort bibliotheek heeft een Makkelijk Lezen Plein (MLP). Daar zijn makkelijke boeken voor kinderen met leesproblemen te vinden. Daarnaast zijn er ook veel makkelijke informatieve boeken, mooie prentenboeken en luisterboeken.

Aangepast speelgoed

Er is aangepast speelgoed voor kinderen met een beperking te koop. En als je een beetje creatief bent, kun je misschien ook zelf wel iets maken. Op de website Kind met handicap staan tips van andere ouders en adressen van webwinkels voor aangepast speelgoed.

Computerspelletjes

Je kunt eens kijken of je kind overweg kan met de muis en of er een eenvoudige computerspelletjes te vinden is die je kind kan doen. Soms is een aangepaste muis nodig of andere bedieningsapparaten.

Je kunt in Powerpoint eenknops computerspelletjes of fotoboekjes maken. Er zijn speciale cursussen om dit te leren. Of misschien ken je iemand die hier veel van af weet.

Tablets

Een tablet is voor een kind vaak makkelijker dan een computer. Op Kindmethandicap.nl staat een overzicht van gebruiksvriendelijke hoezen voor kinderen. En tips voor leuke apps.

Let er wel op dat de tablet beveiligd is, zodat een kind niet per ongeluk aankopen kan doen voor spelletjes. Op de website van de Consumentenbond staat een instructie voor het kindvriendelijk maken van een tablet.

Samen met andere ouders

Via websites van lotgenoten en ouderverenigingen kunt u tips krijgen van andere ouders voor vrijetijdsbesteding. Bijvoorbeeld via de website van EMB Nederland (vereniging van kinderen met een ernstige meervoudige beperking en hun ouders).

Activiteiten en cursussen

Er zijn allerlei clubs en instellingen die cursussen en activiteiten voor kinderen organiseren. Bijvoorbeeld handenarbeid, schilderen, timmeren, fotografie, dansen, theater, ballet, muziek maken of zingen. Informatie hierover is te vinden bij (vrijwilligers-)organisaties in de omgeving.

Bij de scouting gaan kinderen elke zaterdag met een groep leuke dingen doen. Ze gaan de natuur in, doen spelletjes en gaan op kamp. Ook kinderen met een beperking zijn welkom bij de scouting. Op Scouting.nl kun je alle scoutinggroepen makkelijk opzoeken.

Misschien vind je kind het leuk om te zwemmen. Er zijn speciale drijfmiddelen en zwemkragen die je kunt kopen die ervoor zorgen dat het hoofd van het kind goed boven water blijft. Er zijn ook zwembaden die zwemgroepen hebben voor kinderen met een beperking. Kijk op Sport met een beperking voor meer informatie.

Paardrijden

Rijden op een paard of een pony is heel geschikt voor kinderen met een beperking.

Er zijn speciale mogelijkheden bij maneges voor (individuele) begeleiding van kinderen met een beperking. Een kind kan bijvoorbeeld een pony borstelen, het tuig leren kennen, op een pony rijden of in een ponykar mee.

Er zijn zelfs mogelijkheden voor kinderen die zelf niet mobiel zijn om op een doek mee te rijden dat tussen 2 paarden is gespannen. Dit heet ook wel 'huifbedrijden'. Mogelijk is therapeutisch paardrijden (equitherapie) iets.

Zomerkamp of aangepaste vakantie

Misschien kan een kind mee met een zomerkamp of spelweek voor kinderen met een beperking. Kijk ook eens naar een aangepaste vakantie met het hele gezin. Kijk bij Op vakantie voor meer informatie.

Maatjesprojecten

Maatjesprojecten zijn ook mogelijk voor kinderen met een beperking. Samen met een maatje onderneemt je kind leuke, ontspannende activiteiten. Kijk voor meer informatie op de pagina over maatjesprojecten.

Vergelijk hulpaanbod