Opvoeding en gezin

Hulp voor ouders van kinderen met een beperking

De zorg voor je kind zal af en toe best pittig zijn. Blijf daarom goed op jezelf letten. Draag zo nodig de zorg af en toe over. Het kan ook helpen om met andere ouders ervaringen en tips uit te wisselen. Voor hulp en ondersteuning kun je ook terecht bij het Ondersteuningsteam.

Een dagdeel van u overnemen

Het is fijn als een vertrouwd iemand de zorg overneemt. Iemand die het kind goed kent. Die ook precies weet wat hij of zij moet doen als er iets is met het kind.

Naaste familieleden, zoals uw ouders, broers en zussen, kunnen misschien af en toe de verzorging van een kind voor een dagdeel overnemen.

En als je er even tussenuit wilt, kunnen ze dat misschien voor een paar dagen achter elkaar doen.

Vrijwilligerszorg

Een vrijwilliger kan ook af en toe de zorg overnemen, op een kind passen of met een kind spelen. Vraag om meer informatie bij een vrijwilligersorganisatie.

Opvoedondersteuning

Ondersteuning krijgen bij de opvoeding van een kind, kan bijvoorbeeld via het medisch kinderdagverblijf (MKD) of het kinderdagcentrum waar een kind overdag heengaat.

Je leert hoe er thuis met een kind kan worden omgegaan, wat het beste is voor een kind en waarom. Bedenk zelf wat de moeilijkheden zijn en waar ondersteuning wenselijk is.

Lotgenoten

Je kunt veel hebben aan ouders die hetzelfde meemaken: lotgenoten. Zij weten als geen ander wat er bij de zorg en behandeling van een speciaal kind komt kijken.

Er zijn allerlei verenigingen en websites voor ouders met kinderen die een ziekte of een handicap hebben. Je kunt tips en informatie krijgen van andere ouders en je kunt ervaringen uitwisselen.

Bijvoorbeeld:

Opvoedvragen en jeugdhulp

Met alle vragen rondom opvoeden en opgroeien kan je terecht bij het Ondersteuningsteam. Ook kan je er terecht voor het regelen van hulp of zorg voor het kind.

Zie ook