Met een scootmobiel blijft u mobiel. U kunt dan zelf op pad om een boodschap te doen, familie te bezoeken of een tochtje te maken.

U kunt een scootmobiel kopen, huren of van de gemeente in bruikleen krijgen.

Scootmobiel: in natura of pgb

Als u in aanmerking komt voor een scootmobiel via de gemeente, dan kunt u kiezen voor een voorziening in natura of voor een persoongebonden budget (pgb).

  • Als u kiest voor een voorziening in natura, dan krijgt u van de leverancier een scootmobiel in bruikleen. De gemeente bepaalt bij welke leverancier u terecht kunt.
  • Als u een persoonsgebonden budget (pgb) krijgt, kunt u zelf van dat geld een scootmobiel kopen. U kunt kiezen voor een nieuwe, maar er zijn ook een heleboel goede tweedehands scootmobielen te koop. Of eventueel huurt u een scootmobiel.

Scootmobiel kopen of huren

Kopen heeft als voordeel dat u zelf het gewenste exemplaar kunt uitkiezen en dat dit ook een gebruikte kan zijn. U kunt hiervoor terecht bij een fietsenmaker, thuiszorgwinkel of hulpmiddelenleverancier.

Bij veel van deze leveranciers kunt u ook terecht als u een scootmobiel wilt huren.

Tweedehands scootmobielen vindt u bijvoorbeeld via Zorgoutlet.nl.

Hoe regel ik het?

U kunt een melding doen via het Zorgloket van de gemeente Aalten. Daarna zal een medewerker van het Zorgloket met u bespreken wat een goede oplossing voor u is. En bepalen of u in aanmerking komt voor een scootmobiel vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Voor de vergoeding van een scootmobiel gelden een aantal voorwaarden. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat u niet ver kunt lopen en dat u geen gebruik kunt maken van ander vervoer. Maar dat u wel zelfstandig kunt deelnemen aan het verkeer en ook nog goed kunt zien.

Een andere mogelijkheid is dat u zelf contact opneemt met een leverancier, zij kunnen u dan verder helpen.

Onderhoud en eigen bijdrage

Voor een scootmobiel betaalt u een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt berekend en geïnd via het CAK.

Scootmobiel kiezen

Er zijn allerlei soorten scootmobielen, snelle en langzame, voor twee personen, met 3, 4 of 5 wielen. Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u meer informatie over de verschillende modellen.

Of u vraagt aan mensen die u kent, die al een scootmobiel hebben, wat voor scootmobiel ze zouden aanraden.

Scootmobielcursus

Rijden met een scootmobiel kan even wennen zijn. Als u het voor het eerst doet, krijgt u vaak les van een ergotherapeut.

U kunt ook een scootmobieltraining volgen om beter te leren rijden. Veilig Verkeer Nederland (VVN) organiseert scootmobieltrainingen in samenwerking met gemeenten.

U kunt op de website van VVN ook online een verkeerstest en een opfriscrusus voor de verkeersregels doen. Meer informatie vindt u op de website van VVN.

Verkeersregels

Voor een scootmobiel gelden regels. U mag op verschillende plaatsen rijden: op de stoep, het voetpad, het fietspad, en de rijbaan. U mag niet rijden op een autoweg of snelweg.

U heeft voor een scootmobiel geen rijbewijs nodig. Kan de scootmobiel harder dan 10 km per uur, dan is de minimumleeftijd voor de bestuurder 16 jaar. Jongeren onder de 16 jaar kunnen een ontheffing aanvragen om er toch op te mogen rijden.

Een scootmobiel lenen

U kunt ook een scootmobiel lenen bij de hulpmiddelenpool van Figulus Welzijn. Zij hebben een uitleenpunt op locatie Ahof in Aalten en het Kulturhus in Dinxperlo.

Deze uitleen is bedoeld voor mensen die af en toe gebruik maken van een scootmobiel.

Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod