Er zijn allerlei manieren om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld bij een maatjesproject, zorginstelling of Kulturhus. Het Vrijwilligers Service Punt gemeente Aalten kan u op weg helpen. Soms heeft u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig.

Maatje worden

Maatjes zijn vrijwilligers die leuke, ontspannende activiteiten ondernemen met mensen die aandacht, steun of begeleiding nodig hebben. Er zijn verschillende organisaties die maatjesprojecten organiseren, zoals Humanitas, Stadskamer, Ruimte voor anders zijn en GGNet. Meer over maatjesprojecten.

Buddy worden

Buddy's zijn vrijwilligers die mensen met een ziekte of beperking praktische hulp en emotionele steun geven. Bijvoorbeeld samen uitstapjes maken, maar ook steunen bij het omgaan met de beperking. Dit heet ook wel buddyzorg. Voor de mogelijkheden om buddy te worden kunt u kijken bij de vacatures.

Helpen als vrijwillige thuishulp

Vrijwilligers van de vrijwillige thuishulp helpen en ondersteunen mensen met een beperking of een chronische ziekte, naast familie, vrienden en professionele hulpverleners. Ze bieden bijvoorbeeld praktische steun en hulp: hulp in het huishouden, bij klusjes, bij administratie of bij vervoer. Maar ook gezelschap.

Er zijn ook vrijwilligers die thuis helpen (of in een hospice) wanneer iemand op sterven ligt. Dit heet vrijwillige palliatieve terminale zorg, vaak afgekort VPTZ. Voor meer informatie kunt u terecht bij VPTZ Oost-Gelderland.

Bij een zorginstelling helpen

Zorginstellingen werken meestal met vrijwilligers. Uw werk wordt daar zeer gewaardeerd. U kunt contact opnemen met bijv. een ouderencentrum, verzorgingshuis, verpleeghuis, gehandicapteninstelling of instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Vraag naar de vrijwilligerscoördinator of vraag informatie bij het VSP gemeente Aalten.

U kunt denken aan de volgende soorten werk:

  • helpen bij de maaltijden,
  • gastheer of gastvrouw zijn
  • activiteiten begeleiden
  • koffie- en bingo-ochtenden begeleiden
  • meehelpen met koken voor een groep
  • een wandeling met iemand maken
  • spelletjes doen
  • zingen of muziek maken

Bij de sportvereniging helpen

Bij sportverenigingen wordt veel werk verzet door vrijwilligers. Bijvoorbeeld het geven van trainingen en het draaiende houden van de kantine!

Beoefent u of uw kind een sport? Dan komt u waarschijnlijk vanzelf wel in aanraking met de mogelijkheden tot het doen van vrijwilligerswerk. Maar u kunt natuurlijk ook zelf het initiatief nemen.

Buurthuis of Kulturhus

Het kan leuk zijn een keer een kijkje te nemen bij een koffie-ochtend of een ander activiteit die in het buurthuis wordt georganiseerd. Vraagt u gerust eens naar de mogelijkheden voor het doen van vrijwilligerswerk. Dat is bovendien een leuke gelegenheid om eens wat meer mensen uit de buurt te leren kennen. En u maakt zich nog nuttig ook.

Actief worden bij geloofsgemeenschap

Natuurlijk kunt u ook terecht bij uw kerk, moskee of andere geloofsgemeenschap voor het doen van vrijwilligerswerk. Vaak zijn er verschillende mogelijkheden om te helpen. Praat er eens over met anderen die bij uw geloofsgemeenschap betrokken zijn. Misschien brengt het u op een idee.

Een VOG nodig?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) staat ook wel bekend als een bewijs van goed gedrag.

Ook vrijwilligersorganisaties kunnen een VOG van u vragen voordat zij u als vrijwilliger aannemen. Meer over de VOG.

Organisaties

Vrijwilligerscentrales

Vrijwilligers Service Punt

 0543-47 39 93 Polstraat 97121DHAalten

Vrijwilligersorganisaties

Mooi voor Nop

 facebook.comDamstraat 47121AZAalten

Formulierenbrigade Ahof Aalten

 humanitas.nlPolstraat 97121DHAalten

Het Rode Kruis, afdeling Aalten / Dinxperlo

 0543-47 28 70 rodekruis.nlBerkenhovestraat 37122ZXAALTEN

Wijk- of buurtvereniging

Stichting Volksfeest Aalten

 volksfeest-aalten.nlKnibbelweide 557122TEAalten

Sportverenigingen (alles)

De Heurnse Haltedansers

 0543-47 33 06Slaadijk 37121GXAalten

Dansstudio Vieberink

 0543-47 29 68 dansstudiovieberink.nlBredevoortsestraatweg 1217121BGAALTEN

Postduivenvereniging De Luchtpost

 0543-47 16 94 pv-aalten.nlNijverheidsweg 77122LCAalten

Vrijwillige palliatieve terminale zorg

Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg

 0315-33 81 11 vptzoostgelderland.nlIndustrieweg 1157061APTerborg

Vrijwilligers Service Punt

 0543-47 39 93 Polstraat 97121DHAalten

Vergelijk hulpaanbod