Werk, geld en uitkering

Hulp bij thuisadministratie en geldzaken

U kunt natuurlijk iemand uit uw omgeving vragen om eens mee te kijken naar de administratie of om u te helpen met het invullen van een lastig formulier.

Heeft u niet zo iemand in uw buurt, dan zijn er vrijwilligers die u kunnen helpen om uw administratie weer op orde te krijgen. U kunt ook een cursus volgen die u helpt bij het omgaan met geld.

Hulp van een vrijwilliger bij de thuisadministratie

U kunt hulp bij thuisadministratie krijgen van een vrijwilliger. U kunt terecht voor hulp bij:

Na een intakegesprek komt een vrijwilliger bij u thuis. Deze leert u langzamerhand zelf uw papieren weer op orde te houden en uw bankzaken te regelen. De bedoeling is dat u het zelf leert doen. Eerst zit u naast de vrijwilliger, u kijkt mee. En gaandeweg neemt u het zelf over.

Het Vrijwilligers Service Punt kan u ook helpen met zoeken naar een vrijwilliger.

Formulierenbrigade

Als u een laag inkomen heeft, komt u mogelijk in aanmerking voor toeslagen, (extra) vergoedingen, kwijtschelding van belastingen en ander financiƫel voordeel. Vaak moet u dit zelf aanvragen. Doet u dat niet, dan krijgt u niets. Heeft u moeite met het invullen van de formulieren waarmee u dergelijke toeslagen en vergoedingen aanvraagt bij de gemeente Aalten of andere overheidsinstanties? Wilt u daar hulp bij hebben, om te voorkomen dat u deze vergoedingen misloopt? Vraag hulp van de Formulierenbrigade.

Vrijwilligers van de Formulierenbrigade zijn elke dinsdagmiddag aanwezig van 13.30 tot 15.00 uur in de Ahof, Polstraat 9 in Aalten. U kunt zonder afspraak terecht.

Hulp bij de belastingaangifte

Het invullen van de belastingaangifte kan een hele opgave zijn. Zeker als u het lastig vindt om dit op de computer te doen. Vindt u het prettig om hierbij hulp te krijgen, en is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? Dan kunt u kijken of u iemand kunt inschakelen voor ondersteuning bij de belastingaangifte. Meer informatie over de jaarlijkse belastingaangifte.

Cursus omgaan met geld volgen

Vaak worden er (gratis) cursussen georganiseerd voor mensen die beter willen omgaan met geld. U kunt eens kijken welke cursus er binnenkort georganiseerd wordt.

Schulden voorkomen

Lukt het u niet om op tijd uw rekeningen te betalen? Dreigt u in de schulden te raken? Dan is het verstandig om snel actie te ondernemen. Bekijk de tips of schakel direct hulp in. Misschien kan iemand uit uw omgeving u helpen om orde op zaken te stellen.

Komt u er zelf niet uit en stapelen de schulden zich op, dan kunt u terecht bij de schuldhulpverlening.

Budgetcoach

Wilt u persoonlijke begeleiding om uw geldzaken weer op orde te krijgen, dan heeft u misschien iets aan de hulp van een budgetcoach. Dit is meestal een professionele coach, die tegen betaling werkt. Een budgetcoach is geen schuldhulpverlener: bij grote financiële problemen kunt u terecht bij de schuldhulpverlening.

Bewindvoering: overnemen financiƫle beslissingen

Het kan voorkomen dat iemand (bijvoorbeeld door ziekte of een beperking) helemaal niet meer in staat is om zijn geldzaken zelf te regelen. Als iemand zelf geen beslissingen meer kan nemen over zijn of haar financiën, dan kan een bewindvoerder worden aangesteld. De bewindvoerder regelt dan de geldzaken. Het aanstellen van een bewindvoerder verloopt via de rechter.