U kunt zelf al veel doen om duurzamer te wonen: de verwarming lager zetten, uw douchegedrag aanpassen of energiebesparende woningaanpassingen doen. Er zijn verschillende subsidies en leningen die u hierbij kunnen helpen. Neem voor hulp en advies contact op met het Energieloket in uw gemeente.

Simpel energie besparen

Met een paar simpele acties kunt u uw energie- en waterverbruik al omlaag brengen:

  • Tochtstrips plaatsen bij deuren en ramen
  • Licht en verwarming uitdoen als u uit een ruimte weggaat
  • Een waterbesparende douchekop plaatsen

Kijk voor meer tips bij Besparen op energie.

Duurzame woningaanpassingen

Grotere aanpassingen waarmee u uw woning energiezuiniger kunt maken zijn bijvoorbeeld:

  • Dak-, vloer- of muurisolatie
  • Dubbel glas
  • Overstappen op een duurzame CV-ketel of warmtepomp
  • Zonnepanelen laten plaatsen

Zulke aanpassingen kosten meestal veel geld. Maar vaak verdient u het geld uiteindelijk terug doordat uw energierekening lager wordt. Bij sommige aanpassingen duurt het een paar jaar voordat u het geld helemaal heeft terugverdiend. Bij andere duurt het langer.

Meer informatie vindt u op de website Verbeterjehuis.nl.

Duurzamer wonen in een huurwoning

Woont u in een huurhuis? Dan kunt u de kleinere energiebesparende maatregelen natuurlijk zelf nemen. Denk aan het plaatsen van tochtstrips of radiatorfolie. Voor de grotere ingrepen kunt u de verhuurder vragen om in actie te komen. Doe dit eventueel samen met andere bewoners die bij dezelfde verhuurder huren.

Op de website van de Woonbond vindt u een stappenplan voor energie besparen in een huurwoning.

Advies van het Energieloket

Met al uw vragen over duurzaam wonen en energie besparen kunt u terecht bij het Energieloket in uw gemeente. Het Energieloket helpt u met informatie en advies, bijvoorbeeld over isolatie, zonnepanelen of energiezuinige apparatuur. Op Verbeterjehuis.nl vindt u het dichtstbijzijnde Energieloket.

Subsidies en leningen

Duurzame woningaanpassingen zijn een grote investering, ook al verdient u het geld uiteindelijk meestal terug. Misschien kan de landelijke overheid, de provincie of de gemeente u helpen, via een subsidie of een lening met gunstige voorwaarden. Soms zijn er regelingen waarbij u duurzame woningaanpassingen kunt combineren met woningaanpassingen die nodig zijn vanwege ziekte of ouderdom.

Kijk op de Energiesubsidiewijzer voor een overzicht van subsidies en leningen. Of vraag bij het Energieloket in uw gemeente welke regelingen er allemaal zijn. De meeste subsidies en leningen zijn voor mensen met een koophuis (woningeigenaren).

Groene stroom

Een andere manier om duurzamer te wonen is overstappen op groene stroom. Groene stroom is elektriciteit die wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Bijvoorbeeld uit windenergie, zonne-energie of waterkracht.

Overstappen op groene stroom zorgt niet per se voor een lagere energierekening, maar is wel beter voor het milieu. Toch zit er wel verschil tussen de verschillende soorten groene stroom. Niet alle energie die als groene energie wordt verkocht, is even milieuvriendelijk. Op de website van Milieu Centraal vindt u hier meer uitleg over.

Tips voor in en om het huis

Duurzaam wonen is meer dan alleen energie besparen. Ook in het dagelijks leven thuis kunt u op allerlei manieren milieuvriendelijke dingen doen. Op de website van Milieu Centraal vindt u tips voor duurzaamheid in huis en tuin.

Vergelijk hulpaanbod