Bij woningaanpassingen kunt u denken aan kleine dingen, zoals het monteren van een wandbeugel of het verhogen van de wasmachine. Maar het kan ook gaan om een grote verbouwing, bijvoorbeeld wanneer u een slaapkamer of badkamer op de begane grond nodig heeft.

Moet u verbouwen, dan kan het goedkoper zijn om te verhuizen naar een woning die gemakkelijker is aan te passen. Of naar een woning die al volledig aangepast is.

Uitzoeken wat u nodig heeft

Wilt u een overzicht krijgen van de mogelijkheden in uw situatie, dan kunt u eens kijken op de volgende websites. U vindt er tips, zelftesten en een overzicht van producten om langer thuis te blijven wonen:

Zoekt u een specifiek hulpmiddel, dan kunt u kijken op een website over hulpmiddelen. Bijvoorbeeld:

Bij Zelf aanpassingen doen vindt u een aantal tips om in kaart te brengen wat er in uw huis beter kan.

Voorbeelden van aanpassingen

Enkele voorbeelden van woningaanpassingen en hulpmiddelen die u in huis kunt gebruiken:

  • toiletverhoger
  • tillift
  • douchestoel
  • badlift
  • traplift
  • bredere deuren
  • drempelhulpen

Ook kunt u technologie gebruiken om uw huis aan te passen. Dit soort snufjes kunnen het leven gemakkelijker maken en uw huis veiliger. Denk bijv. aan een afstandsbediening voor de gordijnen, een meldknop waarmee u hulp kunt inschakelen of verlichting die vanzelf aanspringt. U leest er meer over bij Huis automatiseren: langer zelfstandig in een slim huis.

Advies over woningaanpassingen

U kunt ook advies vragen aan een ergotherapeut wanneer u moeite heeft met alledaagse handelingen in huis. De ergotherapeut bekijkt uw woonsituatie en onderzoekt de knelpunten. Hij of zij adviseert u welke aanpassingen en hulpmiddelen nodig zijn. Dit rapport kunt u gebruiken wanneer u woningaanpassingen gaat regelen.

Er zijn ook andere deskundigen die misschien kunnen meedenken en advies kunnen geven over oplossingen in uw huis, bijvoorbeeld een ouderenadviseur. Kijk voor meer informatie bij Woonadvies.

Aanpassingen doen

Is het duidelijk welke woningaanpassing u nodig heeft, dan kunt u het volgende doen:

  • De woningaanpassing zelf doen en zelf betalen. U heeft dan alle vrijheid om zelf een aanpassing uit te kiezen. U kunt eventueel de hulp inschakelen van familie of bekenden bij het uitzoeken en aanbrengen van de aanpassing. Tips voor aanpassingen die u zelf kunt doen.
  • De woningaanpassing regelen via de gemeente. Dit is een mogelijkheid als u zelf niet in staat bent om de woningaanpassing aan te brengen. De gemeente beslist in zo'n geval of een aanpassing voor u noodzakelijk is. De gemeente beslist ook welke oplossing er wordt vergoed. Kijk voor meer informatie bij woningaanpassing regelen.
Vergelijk hulpaanbod