Een huishouden met kinderen runnen is extra veel werk. Door taken slim te organiseren en op tijd hulp in te schakelen, kunt u de last verlichten.

Anderen inschakelen

Als u tijdelijk niet voor uw kinderen kunt zorgen, bijvoorbeeld omdat u ziek of overbelast bent, dan wordt verwacht dat uw partner of eventuele huisgenoten de zorg overnemen.

Heeft uw partner een baan, dan kan hij of zij wellicht zorgverlof nemen om toch voor de kinderen te kunnen zorgen. Kinderopvang kan ook helpen.

Lukt dat toch niet, dan kunt u anderen inschakelen om te helpen.

Buren, vrienden en familie

Veel kleine vormen van hulp kunnen een groot verschil maken. Misschien kunnen uw ouders een dagje op de kinderen passen, of wil de buurvrouw helpen met de was. Of u spreekt met een ander gezin af een dag per week voor elkaar te koken.

Oppas

U kunt ook denken aan een oppas die bij u thuis komt. De oppas let op de kinderen, maar kan ook een handje helpen in het huishouden. Bijvoorbeeld door te koken en te eten met de kinderen, en ze naar school of naar bed te brengen. Het is dan wel handig dat u duidelijk afspreekt wat de oppas in het huishouden doet.

U kunt bijvoorbeeld online zoeken naar een flexibele oppas in de buurt.

Gastouder

Een gastouder kan de kinderen opvangen in zijn of haar eigen huis. Een gediplomeerd gastouder neemt dan de zorg voor de kinderen over. Gastouders kunnen eventueel ook in het weekend, 's avonds en 's nachts opvang bieden.

Een gastouder is vaak flexibeler dan de reguliere kinderopvang.

Vrijwillige thuishulp

U kunt ook kijken of er bij u in de buurt misschien een vrijwilligersorganisatie is die thuishulp aanbiedt. Een vrijwilliger kan een handje helpen bij het koken, of even rustig kinderen voorlezen terwijl u de was ophangt. Meer informatie over het zoeken van een vrijwilliger? Kijk bij vrijwilliger nodig.

Particuliere thuiszorg

U kunt altijd terecht bij thuiszorgorganisaties voor hulp, ook als u geen recht heeft op hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook kunt u kijken of u zelf een werkster of thuishulp kunt vinden. U betaalt de thuiszorg dan zelf.

In sommige gevallen kunt u deze kosten aftrekken van de belasting. U leest er meer over op de website van de Belastingdienst.

Huishoudelijke hulp

Is de zorg voor de kinderen u te veel? En kunt u onvoldoende hulp uit uw omgeving of van vrijwilligers krijgen? Dan kunt u misschien hulp krijgen via de gemeente. Hulp bij verzorging van kinderen kan in bepaalde omstandigheden onder Hulp bij het huishouden vallen.

De thuishulp helpt u met de organisatie van uw huishouding. Hij of zij kan helpen bij eten geven en koken, boodschappen doen en lichamelijke verzorging van de kinderen. De thuishulp helpt u bovendien om uw huishouden zo in te richten, dat u het later weer zelf kan.

U kunt contact opnemen met het Zorgloket van de gemeente Aalten. Samen met een medewerker van het Zorgloket bespreekt u wat u nog zelf kunt en waar u hulp bij nodig hebt. Vervolgens beoordeelt een medewerker van het Zorgloket of u in aanmerking komt voor ondersteuning bij de verzorging van uw kinderen.

Organisaties

Hulp bij het huishouden

Careaz Thuiszorg

 0544-39 70 10 careaz.nlPatronaatsstraat 227131CGLichtenvoorde

Thuiszorginstelling

Azora

 0315-33 81 11 azora.nlIndustrieweg 1157061APTERBORG

ZonderZorg

 zonderzorg.praktijkinfo.nlBraamweg 136821JTArnhem

GratefulCoaching

 085-90 21 888 gratefulcoaching.nlBuitenschans 667141ELGroenlo

Gastouderbureau

Kinderopvang Bambi

 0543-47 32 88 kinderopvangbambi.nlPlein-Zuid 147121EXAalten

Gezinshuis De Kantelaar

 gezinshuisdekantelaar.nlAaltenseweg 977131NCLichtenvoorde

Buitenschoolse opvang Juut & Co

 0315-23 17 75 juutenco.nlNijverheidsweg 77071CHULFT

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod