Bent u door ouderdom, ziekte of een beperking zelf niet in staat om huishoudelijk werk te doen? En is er niemand die de taken kan overnemen? Dan kunt u contact opnemen met het Zorgloket om Hulp bij het huishouden te vragen.

Gesprek

Heeft u een aanvraag gedaan bij de gemeente? Dan wordt u waarschijnlijk uitgenodigd voor een gesprek. Dit gesprek voert u met een medewerker van het Zorgloket. U bespreekt wat u nog wel kan en wat niet meer lukt in het huishouden.

Na het gesprek beoordeelt de gemeente of u voor Hulp bij het huishouden in aanmerking komt.

Wilt u weten hoe u zich kunt voorbereiden op het gesprek? Lees dan de tips.

Voorliggende voorzieningen

Meestal zijn er laagdrempelige oplossingen voor uw probleem voorhanden. Zo’n oplossing heet een ‘voorliggende voorziening’. Samen met u bekijkt de medewerker van het Zorgloket alle mogelijkheden. Bijvoorbeeld een boodschappendienst, klussendienst, kinderopvang of maaltijdservice, in plaats van hulp van de thuiszorg.

In natura of met pgb

Soms lukt het niet om het probleem op een laagdrempelige manier op te lossen. Dan kan de gemeente voor u Hulp bij het huishouden organiseren. Dit kan op 2 manieren:

1. U krijgt thuiszorg via een organisatie waar de gemeente een contract mee heeft. De gemeente betaalt en regelt deze hulp direct met de organisatie. Dit heet ook wel zorg in natura.

2. U huurt zelf een huishoudelijke hulp in. Deze betaalt u met het persoonsgebonden budget (pgb) dat u van de gemeente krijgt. Met een pgb kunt ook hulp inkopen bij een persoon of organisatie waarmee de gemeente geen contract heeft afgesloten.

Eigen bijdrage

De gemeente vraagt voor Hulp bij het huishouden een eigen bijdrage. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent de hoogte van de eigen bijdrage.

Vraag tijdens het gesprek altijd om meer informatie over de eigen bijdrage, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Hulpaanbod

Hulp bij het huishouden

Organisaties

Hulp bij het huishouden

Careaz Thuiszorg

 0544-39 70 10 careaz.nlPatronaatsstraat 227131CGLichtenvoorde

Thuiszorginstelling

Azora

 0315-33 81 11 azora.nlIndustrieweg 1157061APTERBORG

Vitaal Thuiszorg

 0316-22 00 73 vitaalthuiszorg.nlAalsbergen 116942SEDidam

Alfa & Zorg

 085-76 02 509 alfazorg.nlTransistorstraat 601322CGAlmere

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod