Migreren is verhuizen naar een ander land. Remigreren is terugverhuizen naar het land waar u oorspronkelijk vandaan komt.

Migreren is een grote stap. Er moet veel geregeld worden!

Aangeven bij de gemeente

Wanneer u naar het buitenland gaat verhuizen, moet u dat aangeven bij de gemeente. U bent verplicht aangifte van emigratie te doen als u binnen een jaar langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Op de website van de gemeente kunt u nalezen wat de regels zijn en hoe u de aangifte regelt.

Tips bij emigratie

Vertrekt u uit Nederland? Dan moet u met een aantal zaken rekening houden.

  • Denk erover na hoe u uw verzekeringen, pensioen, zorgverzekering en belastingzaken regelt vanuit het buitenland. Meer informatie over zorgverzekering en buitenland vindt u op HetCAK.nl. Meer over emigreren en belastingen op de website van de Belastingdienst.
  • Niet al uw Nederlandse documenten zijn geldig in het buitenland. U kunt deze in Nederland laten legaliseren. Dat betekent dat u ze geldig laat maken voor gebruik in het buitenland. U leest er meer over op Nederlandwereldwijd.nl.
  • Heeft u nog geen DigiD, vraag er dan een aan voordat u vertrekt. Dan kunt u vanuit het buitenland online uw zaken regelen op overheidssites.
  • Gaan uw kinderen mee? Verdiep u dan in de mogelijkheden voor onderwijs in het nieuwe land. Denk ook aan eventueel taalonderwijs voor uzelf.
  • Heeft u een uitkering? In sommige gevallen kunt u die meenemen naar het buitenland. Meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

U kunt informatie aanvragen bij de ambassade of het consulaat in het land waar u naartoe verhuist.

Ondersteuning emigratie

Wilt u gaan emigreren maar bent u bang voor al het regelwerk? U zou dan een emigratiebureau kunnen inhuren. Emigratiebureaus in Nederland zijn vaak gespecialiseerd in een bepaald land, zoals Canada of Nieuw-Zeeland. U kunt ook een bureau inhuren in het land waar u naartoe verhuist.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) ondersteunt ook migranten bij het terugkeren naar het thuisland of bij het verhuizen naar een nieuw land. Het gaat dan wel om (niet-Westerse) landen buiten de EU. Meer informatie vindt u op de website van het IOM.

Ondersteuning remigratie

Ga ik of blijf ik? Voor veel migranten in Nederland is dit een grote vraag. Het Nederlands Migratie Instituut (NMI) ondersteunt mensen die misschien willen remigreren. Het NMI biedt:

  • informatie over verblijfsdocumenten, uitkeringen, pensioenen, verzekeringen, voogdij, schulden, het zorgaanbod en onderwijsmogelijkheden;
  • hulp bij het vertrek;
  • antwoord op vragen over remigratie, ook na vertrek.

Meer over deze diensten vindt u op de website van het NMI.

Remigratiewet

De Remigratiewet is er voor personen die weer in hun land van herkomst willen gaan wonen. Dit geldt voor mensen afkomstig uit bepaalde landen en voor erkende vluchtelingen of asielgerechtigden.

De ondersteuning bestaat uit een remigratie-uitkering. Dit is een maandelijkse bijdrage voor het levensonderhoud in het land van herkomst. U kunt er meer over lezen op de website van de SVB. U kunt daar ook testen of u voor een Remigratiewet-uitkering in aanmerking komt, door een aantal vragen te beantwoorden.

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod