Als u diabetes heeft, dan kan uw lichaam uw bloedsuikerspiegel niet meer goed regelen. Bij mensen zonder diabetes doet het hormoon insuline dat automatisch. In uw geval maakt uw lichaam te weinig of geen insuline aan of reageert uw lichaam niet meer goed op de insuline.

Risicofactoren

Iedereen kan diabetes krijgen. Sommige mensen hebben wel meer kans op diabetes type 2. Mensen met veel buikvet (overgewicht waarbij mensen vooral een dikke buik hebben) en mensen die weinig bewegen, lopen meer kans op het krijgen van diabetes type 2.

Komt diabetes type 2 in de familie voor? Dan heeft u ook een grotere kans om het te krijgen.

Klachten

Soms heeft iemand al diabetes type 2, maar duurt het jaren voordat dit ontdekt wordt. Dat komt doordat de klachten niet altijd zo duidelijk op diabetes wijzen.

Klachten die op diabetes kunnen wijzen zijn:

  • vaak dorst;
  • veel plassen;
  • erg moe en futloos zijn;
  • last van de ogen;
  • slecht genezende wondjes;
  • kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen;
  • vaak terugkerende infecties, zoals blaasontsteking.

Maak een afspraak met de huisarts, als u deze klachten heeft.

Gevolgen van diabetes

Als u diabetes heeft en uw bloedsuikers zijn regelmatig hoog, dan kunnen er op den duur problemen ontstaan in uw lichaam. U kunt last krijgen van uw ogen, nieren, zenuwen, hart en bloedvaten.

Maak dus zo snel mogelijk een afspraak bij uw huisarts, als u vermoedt dat u diabetes heeft. De huisarts kan met een druppel van uw bloed controleren of u diabetes heeft.

Slimmer voor (pre)diabetes

Slimmer voor (pre)diabetes is een project georganiseerd met als doel om diabetes type 2 te voorkomen. Dit is voor mensen die in de voor fase van diabetes type 2 zitten maar te voorkomen dat ze die ziekte daadwerkelijk krijgen. Met als mogelijk gevolg hart- en vaatziekten en problemen met nieren en gewrichten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Zorgloket van de gemeente.

Organisaties

Huisarts

Huisartsenpraktijk De Weef

 0543-20 01 00 huisartsendeweef.nlHofstraat 147121DMAalten

Huisartsenpraktijk Het Station

 0543-47 24 12 huisartsenpraktijk-hetstation.nlStationsstraat 327122ATAALTEN

Huisartsenpraktijk Whemerhof

 0315-65 22 03 huisartsenwhemerhof.praktijkinfo.nlRaadhuisstraat 87091CKDinxperlo

Vergelijk hulpaanbod