Autisme bestaat in verschillende vormen. Autisme heeft een grote invloed op het dagelijks leven, zoals de omgang met andere mensen, functioneren op werk of school en het kunnen runnen van een huishouden.

Wat is autisme?

Autisme is een stoornis in de informatieverwerking van de hersenen. Informatie komt bij mensen met autisme binnen in losse stukjes. Zij hebben moeite om de informatie te verwerken tot een geheel.

Autisme is een ontwikkelingsstoornis. Dat betekent dat je met autisme geboren wordt en dat het je hele leven een rol blijft spelen. Opvoeding speelt geen rol bij het ontstaan van autisme.

Kenmerken

Autisme kan zich op verschillende manieren uiten. Mensen met autisme kunnen bijvoorbeeld:

  • moeite hebben met het leggen van sociale contacten;
  • problemen hebben met communiceren (bijv. met taal leren of met het voeren van gesprekken);
  • bepaalde patronen of routines hebben die steeds terugkomen in hun gedrag (stereotiep gedrag);
  • veel belangstelling tonen voor één bepaald onderwerp en weinig belangstelling voor andere dingen (stereotiepe interesses).

Heb ik autisme?

Denkt u dat u autisme heeft of dat iemand in uw gezin het misschien heeft? Dan kunt u het beste met uw vermoedens naar uw huisarts gaan. De huisarts kan u doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater voor verder onderzoek.

Voorlichting

Autisme gaat nooit over, maar het is wel mogelijk de problemen die het gevolg zijn te verminderen. Leren begrijpen van het autisme is belangrijk. .

Voorlichting is belangrijk, zodat mensen hun autisme beter gaan begrijpen. Ook ouders en andere naasten krijgen uitleg en adviezen hoe ze het beste met het autisme kunnen omgaan.

Een cursus is ook mogelijk. Een cursus of een training biedt meer inzicht in het autisme en praktische tips om ermee om te gaan in het dagelijks leven.

Zorgen voor iemand met autisme

De eerste ondersteuning voor iemand met autisme komt vaak van de mensen om hem of haar heen. Ouders, een partner of andere gezinsleden. Er zijn daarom speciale voorlichtingen, bijeenkomsten en cursussen voor familieleden en andere mantelzorgers van iemand met autisme.

Zorgt u voor iemand met autisme? Het kan zijn dat deze zorg u zwaar valt. Het is verstandig ook anderen bij de zorg te betrekken, zodat u iemand heeft om op terug te vallen. U kunt hulp vragen aan familie of vrienden. Of misschien is respijtzorg een oplossing, zoals een logeerhuis. U kunt eens bekijken wat de mogelijkheden zijn voor mantelzorgondersteuning in uw gemeente.

Lotgenotencontact

Bent u op zoek naar ervaringen van andere mensen die autisme hebben, of mensen die zorgen voor iemand met autisme? Dan kunt u eens kijken of er mogelijkheden zijn voor lotgenotencontact bij u in de buurt. Vaak zijn er bijvoorbeeld speciale borrels (Autismecafé), oudergroepen en activiteiten voor mensen die met autisme te maken hebben. Informeer er eens naar bij een patiëntenvereniging.

Autisme info centrum

De Nederlandse Vereniging voor Autisme heeft een schat aan ervaring over autisme. Bij de NVA kunt u terecht met al uw vragen over autisme, over hulp bij autisme en over alles waar u zich zorgen over maakt rond het autisme van een naaste, een cliënt of uzelf. U kunt bellen met de hulplijn of langs gaan bij een Autisme Info Centrum in de buurt. Hier worden ook regelmatig bijeenkomsten georganiseerd.

Veel informatie voor ouders van kinderen met autisme vindt u bij Balans.

Therapie

Iemand met autisme kan worden behandeld door een psycholoog, psychosociaal therapeut of psychiater. Er zijn verschillende vormen van therapie die kunnen helpen om probleemgedrag of andere symptomen te verminderen. Sommige mensen met autisme krijgen medicijnen om problemen die samengaan met autisme te verminderen, zoals angst of depressie.

Begeleiding

Aan het werk, zelfstandig wonen, een zinvolle dagbesteding vinden: voor iemand met autisme kan het een grote uitdaging zijn. Professionele begeleiding kan hierbij helpen. De begeleiding wordt afgestemd op de persoon: de een heeft genoeg aan af en toe een bezoekje van de begeleider, waar de ander voortdurend aandacht en structuur nodig heeft om te kunnen functioneren.

U kunt eens zoeken naar de mogelijkheden voor:

Organisaties

Steunpunt ASS

Zorg Actief

 0315-78 52 30 zorg-actief.nlTerborgseweg 57091DPDinxperlo

OpWeg Coaching

 0545-47 14 04 opwegcoaching.nlJ.W. Hagemanstraat 487151AHEibergen

Huisartsenpraktijk De Weef

 0543-20 01 00 huisartsendeweef.nlHofstraat 147121DMAalten

Huisartsenpraktijk Het Station

 0543-47 24 12 huisartsenpraktijk-hetstation.nlStationsstraat 327122ATAALTEN

Huisartsenpraktijk Whemerhof

 0315-65 22 03 huisartsenwhemerhof.praktijkinfo.nlBurg Haverkampstraat 77091CNDinxperlo

Vergelijk hulpaanbod