Gezonde voeding

Voeding is belangrijk bij de behandeling van diabetes. Een diëtist kan u hier meer over vertellen. Hij of zij zal samen met u bekijken wat u gewend bent om te eten en hoe u uw voedingspatroon zo inricht dat u uw diabetes beter onder controle kunt houden.

Afvallen

Als u een paar kilo afvalt, merkt u dat al snel aan uw bloedsuikerwaarden. Uw lichaam reageert dan weer beter op insuline. Het beste is om geleidelijk af te vallen. Tips voor afvallen en diëten vindt u op de website van het Diabetes Fonds.

Een diëtist kan u helpen om te bepalen hoe u het beste kunt afvallen. U kunt ook steun zoeken bij familie, vrienden of sportmaatjes. Er zijn bijvoorbeeld beweeggroepen speciaal voor mensen met diabetes die overgewicht hebben.

Bewegen

Dagelijks bewegen is voor mensen met diabetes extra belangrijk. U voelt zich niet alleen fitter, maar u kunt uw diabetes ook beter regelen. Dat wil zeggen dat u uw bloedsuikerspiegel beter onder controle heeft.

Alle vormen van beweging helpen. Dus niet alleen intensief sporten, maar ook gewoon fietsen, wandelen, of de trap nemen. U kunt proberen deze beweging zoveel mogelijk in uw dagelijkse routine op te nemen.

Tips voor bewegen en een actieve leefstijl vindt u op de website van Diabetesvereniging Nederland en op Voluitlevenmetdiabetes.nl.

Er zijn fysiotherapeuten die een speciaal beweegprogramma aanbieden voor mensen met diabetes.

Stoppen met roken

Roken en diabetes zijn een slechte combinatie. Beide vergroten namelijk het risico op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en nieraandoeningen. Het is dus absoluut aan te raden om te stoppen met roken.

Wondjes behandelen

Diabetes zorgt ervoor dat u minder gevoel krijgt in uw voeten. Daardoor kan het komen dat u wondjes aan uw voeten niet opmerkt. De wondjes genezen bovendien slechter en kunnen gemakkelijk gaan ontsteken.

Het is dus belangrijk om uw voeten dagelijks te controleren. Heeft u een ontstoken wondje, ga dan direct naar uw behandelend arts.

Ook het dragen van goede schoenen is aan te raden. Uw schoenen moeten ruim zitten, zodat u minder kans heeft op wondjes of blaren.

Apps voor mensen met diabetes

Er bestaan verschillende apps die u helpen om met uw diabetes om te gaan. Er zijn bijvoorbeeld apps waarmee u uw bloedsuikerwaarden en uw inname van koolhydraten kunt bijhouden.

Een overzicht van een aantal apps vindt u op de websites Diversiteitindiabetes.nl en Diabetestype1.nl.

Informatie verzamelen

Diabetes is een ingewikkelde ziekte. Het is belangrijk dat u zelf goed weet wat het inhoudt.

  • U kunt bijvoorbeeld lid worden van de patiëntenvereniging: de Diabetesvereniging. Zij organiseren regelmatig informatiebijeenkomsten en cursussen, bijvoorbeeld over omgaan met diabetes.
  • Op het forum Diabetes Trefpunt kunt u online in contact komen met lotgenoten.
  • U vindt ook veel informatie op de website van het Diabetes Fonds.

Begrijpt u iets niet? Vraag het dan na bij uw huisarts, diabetesverpleegkundige of internist.

Hulp van anderen

Mensen uit uw omgeving kunnen u helpen om beter om te gaan met uw diabetes. Denkt u maar aan familieleden, partner, vrienden en kennissen. Neem gerust iemand mee naar de huisarts, diabetesverpleegkundige of internist.

Diabetes is een ziekte die uw dagelijks leven beïnvloedt. Het is daarom goed als mensen in uw omgeving weten van uw diabetes, de risico's en de gevolgen. Op uw werk kunt u bijvoorbeeld de bedrijfshulpverleners (BHV'ers) inlichten.

Organisaties

Huisarts

Huisartsenpraktijk De Weef

 0543-20 01 00 huisartsendeweef.nlHofstraat 147121DMAalten

Huisartsenpraktijk Het Station

 0543-47 24 12 huisartsenpraktijk-hetstation.nlStationsstraat 327122ATAALTEN

Huisartsenpraktijk Whemerhof

 0315-65 22 03 huisartsenwhemerhof.praktijkinfo.nlRaadhuisstraat 87091CKDinxperlo

Vergelijk hulpaanbod