Bijna iedereen heeft in zijn leven weleens problemen met vrijen. Seksuele problemen zijn gelukkig vaak op te lossen. Soms kunnen wat tips of een fijn en eerlijk gesprek met uw partner al helpen. Blijven de problemen? Zoek hulp bij de huisarts of seksuoloog.

Geen zin in seks

Geen zin in seks komt vaak voor. Meestal is het tijdelijk. Het kan allerlei oorzaken hebben. Het kan zijn dat de seks saai en voorspelbaar is geworden. Of dat een drukke baan of een druk gezin alle energie in beslag neemt. Wilt u er wat aan doen, ga dan op zoek naar de oorzaken. U leest er meer over op de website seksualiteit.nl.

Erectieproblemen

Mannen kunnen last krijgen van erectieproblemen. Erectieproblemen kunnen veroorzaakt worden door lichamelijke problemen, ouder worden, maar ook door psychische problemen zoals depressie, angst of onzekerheid. Veel mannen hebben weleens moeite om een erectie te krijgen. Veroordeel uzelf dus niet en probeer uzelf geen druk op te leggen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ga dus op tijd naar de huisarts als de problemen niet overgaan.

Problemen met klaarkomen

Sommige mensen komen (te) snel klaar. Mannen kunnen bijvoorbeeld het gevoel hebben dat ze te snel klaarkomen en geen controle hebben over hun orgasme. Anderen mensen lukt het niet of alleen met grote moeite om klaar te komen. De problemen kunnen een lichamelijke oorzaak hebben, zoals ziekte of bepaald medicijngebruik. Maar vaak is er (ook) een psychische oorzaak, zoals angst, stress of onrealistische verwachtingen over hoe seks zou moeten zijn.

U kunt proberen om het wel of niet (snel) klaarkomen minder belangrijk te maken en u te richten op de andere fijne kanten van seks. Meer tips en oefeningen over omgaan met orgasmeproblemen vindt u op de website seksualiteit.nl.

Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen komt vooral bij vrouwen voor, maar soms ook bij mannen. Meestal gaat het om pijn bij de geslachtsgemeenschap. Neem de pijnklachten serieus. Ga niet door met gemeenschap als het pijn doet. Probeer andere manieren van vrijen uit die geen pijn doen. Dat kan voor de nodige ontspanning zorgen en u en uw partner helpen om weer plezier te beleven aan seks. Op Thuisarts.nl staat een oefening die hierbij kan helpen.

Ga tegelijkertijd wel op zoek naar de precieze oorzaak van de pijn en naar mogelijke oplossingen. Praat dus met elkaar over de klachten. En ga naar de huisarts of seksuoloog als de klachten niet overgaan. Meer over pijn bij vrijen vindt u op seksualiteit.nl.

Ouder worden

De beleving van uw seksualiteit verandert met het ouder worden. In een relatie raakt u goed op elkaar ingespeeld, maar sommige dingen worden wel lastiger. U bent eerder moe, uw lichaam verandert en u heeft sneller last van lichamelijke ongemakken. Bij vrouwen kan de overgang tot lichamelijke en psychische problemen leiden die het vrijen soms moeilijker maken. U leest er meer over op Seksualiteit.nl.

Beperking of chronische ziekte

Voor mensen met een beperking of chronische ziekte is het vinden van een partner soms een probleem. En als u een partner heeft, kunt u zich belemmerd voelen bij het vrijen. U kunt seksualiteit anders gaan beleven. Bijvoorbeeld als gevolg van pijn, vermoeidheid, incontinentie of verlamming.

Belangrijk is om hierover te blijven praten. U zult samen moeten uitvinden wat er wel en niet mogelijk is. Bespreek uw verwachtingen met elkaar en kijk wat u hiermee kunt doen. Misschien kunt met wat aanpassingen een nieuwe balans vinden. U leest er meer over op seksualiteit.nl.

U kunt ook informatie vragen bij een patiëntenvereniging, uw huisarts of een seksuoloog.

Een hulpmiddel kan misschien ook uitkomst bieden. U kunt eens kijken op de Hulpmiddelenwijzer.

Erover praten

Bespreek uw seksuele problemen met uw partner. Het kan al veel helpen om irritaties en onzekerheden uit te spreken. En om aan te geven wat u fijn en juist niet fijn vindt in bed.

Misschien vindt u het moeilijk om met uw partner te praten over seks. Toch is het verstandig dat wel te doen. Op seksualiteit.nl staan tips en oefeningen om samen op een ontspannen manier te leren praten over seks en relaties.

Naar de huisarts of seksuoloog

Wilt u hulp bij uw problemen, dan kunt u naar de huisarts gaan. De huisarts kijkt niet raar op van seksuele problemen. Op seksualiteit.nl vindt u tips hoe u dit gesprek aan kunt gaan en hoe u zich kunt voorbereiden.

Wanneer het probleem dieper ligt, kan uw huisarts u doorverwijzen naar een (seks)therapeut of een seksuoloog. Op de website van de Nederlandse wetenschappelijke vereniging voor seksuologie (NVVS) kunt u meer lezen en over de meest voorkomende seksuele problemen en over hoe een seksuoloog u kan helpen om met deze problemen om te gaan.

Organisaties

Huisarts

Huisartsenpraktijk De Weef

 0543-20 01 00 huisartsendeweef.nlHofstraat 147121DMAalten

Huisartsenpraktijk Het Station

 0543-47 24 12 huisartsenpraktijk-hetstation.nlStationsstraat 327122ATAALTEN

Huisartsenpraktijk Whemerhof

 0315-65 22 03 huisartsenwhemerhof.praktijkinfo.nlRaadhuisstraat 87091CKDinxperlo

Vergelijk hulpaanbod