Mensen in uw directe omgeving kunnen u en degene die gaat overlijden steunen. Vraag om hulp van familieleden, buren, vrienden en kennissen. Er zijn ook vrijwilligers en professionele ondersteuners die kunnen helpen.

Om hulp vragen

Mensen helpen elkaar meestal graag. Vaak bieden ze dat ook aan. Maar u kunt natuurlijk ook zelf om hulp vragen. Sommige mensen vinden dat prettiger. Ze durven u wellicht niet goed te bellen, omdat ze u niet willen storen. Soms vinden mensen het ook moeilijk, omdat ze niet zo goed weten wat ze moeten zeggen als iemand gaat overlijden.

Telefonisch uw hart luchten

U kunt iemand bellen als u behoefte heeft om uw verhaal even te doen. Een troostend woord of een goed advies kunt u in deze tijd goed gebruiken.

U kunt ook bellen met een van de volgende hulplijnen:

Op de hoogte houden

U kunt uw familie en vrienden zo goed mogelijk op de hoogte houden. Zo kunnen mensen u beter tot steun zijn en de hulp aanbieden die u op dat moment het meest nodig heeft.

Maak bijvoorbeeld een maillijst of appgroep aan. U kunt ook gebruik maken van een gedeelde agenda of een app voor het verdelen van de zorg. Kijk op de website van MantelzorgNL voor een overzicht van handige apps.

Samen waken

Het is fijn dat er in de laatste dagen steeds iemand bij uw dierbare is. U kunt anderen vragen om 's nachts te waken, zodat u kunt slapen. Heeft u in uw omgeving niemand die hierbij kan helpen, dan kunt u misschien een vrijwilliger vinden die ’s nachts waakt. Dit valt onder de vrijwillige palliatieve zorg. Meer over palliatieve zorg en organisaties zoeken.

Hulp bij klusjes en het huishouden

Mensen uit uw omgeving kunnen misschien wat praktische taken van u overnemen. Denkt u maar aan boodschappen doen, medicijnen halen, klusjes in huis, administratieve zaken, of zelfs de bewindvoering (het regelen van de financiën). Er zijn ook vrijwillige en betaalde diensten die het u gemakkelijker kunnen maken. Kijk eens in de volgende artikelen voor meer informatie over de mogelijkheden:

Vind u het lastig om dit zelf te regelen, dan kunt u om ondersteuning en advies vragen bij de organisatie voor mantelzorgondersteuning in uw gemeente.

Organisaties

Vrijwillige palliatieve terminale zorg

Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg

 0315-33 81 11 vptzoostgelderland.nlIndustrieweg 1157061APTerborg

Vrijwilligers Service Punt

 0543-47 39 93Polstraat 97121DHAalten

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod