Door met iemand die gaat sterven te praten over wat hem of haar bezighoudt, doet u aan stervensbegeleiding. U kunt hulp vragen aan bekenden, of een vrijwillige of professionele stervensbegeleider inschakelen.

Emotionele steun

Er zijn allerlei onderwerpen die iemand mogelijk zelf aan de orde stelt of die u kunt aanroeren. Erover praten biedt steun.

De balans opmaken

Misschien wil uw naaste de balans opmaken van zijn of haar leven. Praten over wat hij of zij heeft bereikt. Wat waren de mooie momenten en de moeilijke periodes?

Ruzies bijleggen

In het verleden zijn er misschien familiebanden doorgesneden. Of misschien is er ruzie geweest met een oude vriend of vriendin.

U kunt proberen deze banden helpen te herstellen. Bijvoorbeeld door iemand te vragen of hij of zij wil langskomen. U kunt ook opschrijven wat uw dierbare nog graag had willen zeggen tegen diegene. U kunt dan zelf het bericht overbrengen.

Spijt betuigen

Misschien heeft de ander spijt van iets wat in het verleden gebeurd is. Dat kan iets zijn wat u nog niet wist. Het kan dat u daarvan schrikt of dat u boos wordt. Het kan ook zijn dat u niet begrijpt waarom uw dierbare dat altijd geheim heeft gehouden. U kunt proberen om er toch op een rustige manier over te praten.

Praten over het geloof

Het kan zijn dat uw naaste wil praten over de rol van zijn of haar geloof. Iemand kan rust en zekerheid daarin vinden. Maar er ook juist onzeker over zijn.

Angst voor de dood

Sommige mensen worden angstig als de dood nadert. Bijvoorbeeld over wat er na de dood zou kunnen zijn. Het is fijn als u dat met elkaar kunt bespreken.

Maar u kunt hiervoor ook de hulp inroepen van een geestelijke of van iemand die stervensbegeleiding als dienst aanbiedt.

Alleen verder

Uw dierbare kan bezorgd zijn over de toekomst: of u het wel redt zonder hem of haar. Of hoe het met de kinderen of de kleinkinderen zal gaan.

Dat is ook moeilijk. Daar kunt u begrip voor tonen. En probeert u uw dierbare ook gerust te stellen. Bijvoorbeeld omdat u al een oplossing hebt gevonden voor bepaalde lastige situaties.

Zelf steun zoeken

Het begeleiden van iemand bij het stervensproces kan zwaar zijn. Probeer te voorkomen dat u overbelast raakt. U kunt hulp inschakelen van mensen om u heen of van een zorgorganisatie.

Stervensbegeleiders

Meestal is de huisarts nauw betrokken bij de stervensbegeleiding.

Er zijn organisaties die begeleiding bij sterven en verlies aanbieden. Emotionele steun van een vrijwilliger is ook mogelijk, als onderdeel van vrijwillige palliatieve zorg.

Organisaties

Vrijwillige palliatieve terminale zorg

Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg

 0315-33 81 11 vptzoostgelderland.nlIndustrieweg 1157061APTerborg

Vrijwilligers Service Punt

 0543-47 39 93Polstraat 97121DHAalten

Vergelijk hulpaanbod