Nadenken over uw uitvaart

Of u nu ziek of gezond bent, het kan fijn zijn om alvast zaken rond uw uitvaart te regelen. En uw wensen te bespreken met een uitvaartondernemer of met uw naasten.

U kunt over verschillende onderdelen van uw uitvaart alvast nadenken. Bijvoorbeeld:

  • Begraven of cremeren?
  • De plek van de afscheidsdienst
  • Wie de kist moeten dragen
  • Of u toespraken en voordrachten wilt
  • De muziek
  • Rouwkaart: ontwerp en adressenlijst
  • De kleur van de bloemen

Uw wensen bespreken

Het kan fijn zijn om uw wensen eens te bespreken met iemand die dicht bij u staat. Bijvoorbeeld uw partner of een vriend of familielid.

Maar u kunt ook contact opnemen met een ouderenadviseur. Of bellen met de Uitvaartinformatie Hulplijn (0800 4444 000, gratis) van de Stichting Centrum voor Uitvaartinformatie. Of u kunt contact opnemen met een uitvaartondernemer.

De uitvaartondernemer

U kunt een voorbespreking organiseren met iemand van een uitvaartonderneming. Deze uitvaartondernemer kan u allerlei mogelijkheden voor de uitvaart voorleggen. En u kunt uw wensen naar voren brengen. U kunt ook in gesprek gaan over de kosten, zodat u hier een indruk van krijgt.

Wensen op papier zetten

Wilt u uw uitvaartwensen netjes op papier hebben, dan kunt u misschien aan uw partner, dochter of zoon vragen dat voor u te doen. Maar u kunt ook een speciaal formulier (laten) invullen. Dit heet een wilsbeschikking of wensenformulier. U kunt dat formulier aanvragen bij een uitvaartonderneming of een uitvaartverzekeraar.

Uitvaartverzekering

U kunt een uitvaartverzekering afsluiten als u dat graag wilt. Er zijn verschillende mogelijkheden. U kunt kiezen voor een bedrag ineens bij uw overlijden of alleen voor het dekken van bepaalde kosten. Of u kiest voor een combinatie van beide.

Het is goed om vooraf goed na te denken over wat uw wensen zijn, en wat u wilt verzekeren.

Vergelijk hulpaanbod