Zorg en ondersteuning

Tips vergeetachtigheid

Vergeetachtigheid kan vervelend zijn. Toch kunt u wel iets doen om ervoor te zorgen dat u er zo min mogelijk last van heeft. Schrijf belangrijke dingen op, deel uw zorgen met anderen en probeer actief te blijven.

Naar de huisarts

Maakt u zich zorgen om uw vergeetachtigheid? Ga dan langs de huisarts.

Aanvaarden

Probeer te aanvaarden dat u niet alles meer onthoudt. Dat hoort nu eenmaal bij het ouder worden. Alles onthouden is ook niet nodig. Probeer u te concentreren op het onthouden van echt belangrijke dingen.

Notities maken

Schrijf de dingen op die u niet wilt vergeten.

  • Maak boodschappenbriefjes.
  • Zet afspraken in uw agenda
  • Leg een schrift naast uw stoel of bed, waarin u dingen opschrijft die u absoluut wilt onthouden. Of zet ze in uw telefoon.
  • Hang een memobord in huis, waar u notities op kunt zetten.

Bezig blijven

Blijf bezig en doe dingen die u leuk vindt. Bijvoorbeeld tuinieren, zingen, wandelen, naar een concert of toneelstuk, of naar de bibliotheek. U kunt natuurlijk ook nieuwe activiteiten ondernemen bij u in de buurt.

Onderhoud uw contacten met familie, vrienden en buren. Nieuwe mensen ontmoeten kan natuurlijk ook erg leuk zijn!

Regelmatig nieuwe indrukken opdoen en nieuwe dingen leren is goed voor uw hersenen.

Deel uw zorgen

Deel uw zorgen met uw familie en vrienden. Dat kan al helpen om het een beetje lichter te maken. Ze kunnen dan ook beter rekening met u houden.

Ze kunnen u helpen herinneren aan dingen die u niet moet vergeten. Ze kunnen u steunen of met u meedenken.

Geheugensteuntjes

Misschien kunt u goede geheugensteuntjes bedenken aan de hand van de volgende tips:

  • Maak associaties. Als u bijvoorbeeld een naam moet onthouden, verbind die naam dan in gedachten aan iets anders of aan iets wat erop lijkt.
  • Bedenk er een passend beeld bij. Of beeld uzelf in dat u iets levensgroot voor u ziet. Of maak er een absurd beeld van.

Geheugentraining

In de bibliotheek zijn boeken te vinden over geheugentraining. Ook online kunt u geheugentrainers vinden in de vorm van spelletjes.

Misschien kunt u ook een cursus volgen om uw geheugen te trainen. Informeer daarvoor bij een ouderenorganisatie in de gemeente.

Organisaties