Zorg en ondersteuning

Praten over psychische problemen

Een gesprek met een ander kan helpen om uw gedachten op een rijtje te zetten.

Emotionele en psychische steun in tijden van corona

Om allerlei redenen kan het zijn dat u nu extra behoefte heeft aan een goed gesprek of gewoon een praatje. Aarzel dan niet om contact te zoeken.

  • De Luisterlijn biedt een luisterend oor bij zorgen of verdriet. Bel 0900-0767 (normaal tarief) voor een vertrouwelijk gesprek met een vrijwilliger. De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar.
  • Ook de psychologen en maatschappelijk werkers van MIND Korrelatie staan voor u klaar. U kunt bellen met 0900 1450 (15 cent per minuut). Bereikbaarheid: op werkdagen van 09:00 tot 22:00 uur en op zaterdag en zondag van 09:00 tot 18:00 uur.

Daarnaast vindt u op Wijzijnmind.nl veel mogelijkheden voor steun in coronatijd: tips, lotgenotencontact, welkome afleiding en meer suggesties voor online hulp.

Voor een uitgebreider overzicht van hulpmogelijkheden kunt u terecht bij het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 (IVC). Het IVC geeft ook uitleg over stress, rouw, omgaan met werkloosheid en andere thema's waar u tijdens de coronacrisis misschien mee te maken heeft.

Meer over psychische gezondheid.

Hulp durven vragen

We worstelen allemaal weleens met vragen waar we zelf geen antwoord op weten. De blik van een ander kan helpen bij het vinden van een oplossing. Door uw zorgen te delen, kunt u uw problemen misschien draaglijker maken.

Bespreek uw gevoel en problemen daarom eens met iemand die dicht bij u staat.

SamenWij

SamenWij is een maandelijks ontmoetingspunt voor mensen die psychisch uit balans zijn, of zijn geweest, en er behoefte aan hebben om hun ervaringen te delen met anderen die hetzelfde meemaken. Dit initiatief wordt ondersteund door GGNet, Figulus Welzijn en de gemeente Aalten.

De SamenWij-bijeenkomsten zijn elke tweede donderdag van de maand in De Dam aan de Damstraat 4i in Aalten, vanaf 19.30 uur. Meer informatie: samenwijaalten@hotmail.com.

Cursussen en trainingen

Er zijn allerlei trainingen en cursussen waar u én uw naasten iets aan kunnen hebben. Vraag ernaar bij uw huisarts. Denk bijvoorbeeld aan:

  • omgaan met stress
  • overwinnen van faalangst
  • omgaan met somberheid
  • training van assertiviteit en zelfvertrouwen

Maatschappelijk werk

U kunt eens praten met iemand van het maatschappelijk werk. Het is een lichte vorm van hulpverlening waar u gratis gebruik van kunt maken.

Maatschappelijk werk is erg toegankelijk en laagdrempelig. U kunt er zo naar binnen stappen tijdens het inloopspreekuur of zich gewoon aanmelden. De hulp is bedoeld om uw problemen op een rij te zetten en goed te kijken naar de relatie met uw directe omgeving.

Bellen, chatten of appen

Bij MIND Korrelatie (0900 1450, 15 cent per minuut) kunt u terecht met al uw vragen over psychische gezondheid. Bij MIND Korrelatie werken psychologen en maatschappelijk werkers die u professioneel advies kunnen geven. Ze kunnen ook helpen passende hulp te vinden. U kunt met MIND Korrelatie ook chatten of e-mailen.

Daarnaast is er de Luisterlijn (0900 0767). U kunt er 24 uur per dag terecht met uw verhaal. Geschoolde vrijwilligers bieden een luisterend oor. Vrijblijvend en anoniem. U kunt met de Luisterlijn ook chatten of e-mailen.