Psychische problemen bespreekt u meestal eerst met de huisarts. Die kan u - als dat nodig is - verwijzen naar gespecialiseerde hulp. Maar er is ook hulp waar u zonder verwijzing van de huisarts gebruik van kunt maken.

Emotionele en psychische steun in tijden van corona

Om allerlei redenen kan het zijn dat u nu extra behoefte heeft aan een goed gesprek of gewoon een praatje. Aarzel dan niet om contact te zoeken.

De Luisterlijn

De Luisterlijn biedt een luisterend oor bij zorgen of verdriet. Bel 0900-0767 (normaal tarief) voor een vertrouwelijk gesprek met een vrijwilliger. De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar.

MIND

Ook de psychologen en maatschappelijk werkers van MIND Korrelatie staan voor u klaar. U kunt bellen met 0900 1450 (15 cent per minuut). Bereikbaarheid: maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 18:00 uur.

Daarnaast vindt u op Wijzijnmind.nl veel mogelijkheden voor steun in coronatijd: tips, lotgenotencontact, welkome afleiding en meer suggesties voor online hulp.

Steunpunt Coronazorgen

Iedereen die zich zorgen maakt over de gevolgen van de coronacrisis, kan terecht bij het Steunpunt Coronazorgen. Het Steunpunt Coronazorgen geeft uitleg en tips over stress, rouw, omgaan met werkloosheid en andere thema's waar u tijdens de coronacrisis misschien mee te maken heeft. Ook heeft het steunpunt speciale tips en nuttige links voor mensen die in de zorg werken.

Naar de huisarts

Uw huisarts is de aangewezen persoon voor het bespreken van psychische problemen. Soms kan de huisarts u zelf helpen, bijvoorbeeld met medicijnen en/of enkele gesprekken. Soms werkt hij daarvoor samen met een praktijkondersteuner GGZ. Dat is iemand die gespecialiseerd is in geestelijke gezondheidszorg.

Is er meer nodig? Uw huisarts weet het beste welke mogelijkheden er voor u zijn. Hij kan u ook doorverwijzen naar de ggz.

Wilt u niet met uw huisarts over uw problemen praten, dan kunt u zich ook rechtstreeks wenden tot een psycholoog. U leest er hieronder meer over.

Psycholoog

Voor individuele therapie kan de huisarts u doorverwijzen naar een psycholoog. De psycholoog biedt een kortdurende behandeling. Met gesprekken en oefeningen leert u om te gaan met uw problemen.

Heeft u een verwijzing van de huisarts, dan maakt de behandeling van de psycholoog deel uit van de basis-ggz.

Heeft u geen verwijzing van de huisarts, dan moet u de kosten voor een psycholoog zelf betalen.

Psychosociaal therapeut

Een psychosociaal therapeut helpt mensen met psychologische problemen die te maken hebben met relaties of sociale contacten. De problemen hebben dus te maken met iemands omgeving. De psychosociaal therapeut helpt om uit te vinden wat het probleem is en hoe dit kan worden opgelost.

Het kan bijvoorbeeld gaan om opvoedproblemen of om problemen in de familie, binnen relaties of op het werk. Meer informatie over psychosociale problemen vindt u op Thuisarts.nl.

Psychotherapie

Onder psychotherapie vallen verschillen therapieën, die op basis van gesprekken en oefeningen uw psychische problemen aanpakken.

U leert om beslissingen te nemen of om dingen anders te zien. U leert hoe u beter pijn en verdriet kunt verwerken en hoe u moeilijke situaties tegemoet gaat.

Voor psychotherapie heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts.

E-hulp

Steeds meer organisaties bieden ook via internet psychische hulp aan. Dit noemen we e-hulp of e-health. Met e-hulp kunt u snel aan de slag, op het moment dat het u uitkomt. Vaak is het gratis. Er zijn ook programma's die worden vergoed door de zorgverzekering.

E-hulp bestaat in allerlei vormen. Het kan bestaan uit het beantwoorden van vragen en het uitvoeren van opdrachten, zodat u meer inzicht krijgt in uw situatie. Het kan ook een korte cursus via mail zijn, of lotgenotencontact via chat. Op MentaalVitaal.nl vindt u een overzicht van online oefeningen en programma's waar u direct mee kunt beginnen.

Zorgverzekering

Psychologische hulp en psychotherapie zitten deels in het basispakket van uw zorgverzekering.

Het is verstandig om bij uw zorgverzekeraar vooraf na te vragen welke behandelingen in het basispakket zitten en wat voor vergoedingen er precies gelden. Ook kunt u vragen welke eigen bijdrage u moet betalen.

Een aantal vormen van psychologische hulp wordt niet vergoed via de zorgverzekering, tenzij u er aanvullend voor verzekerd bent. Het gaat dan om hulp bij:

  • aanpassingproblemen (bijvoorbeeld rouwverwerking);
  • relatieproblemen;
  • problemen op het werk.

Psychische hulp voor kinderen en jongeren (jeugd-ggz) valt onder de Jeugdwet. U krijgt dit niet vergoed via de zorgverzekering. U kunt een verwijzing krijgen via het Zorgloket of de huisarts.

Naderhand nog eens terugkomen

Meestal bent u in de tijd na uw behandeling nog veel bezig met het oplossen van uw problemen. Dat kost nu eenmaal veel tijd.

Op het moment dat u het zelf kunt, laat uw behandelaar u los. Maar u kunt altijd opnieuw bij uw psycholoog of therapeut aankloppen, als u zich onzeker voelt of als u een terugval heeft. Een advies of een goed gesprek kan u weer verder helpen.

Organisaties

Huisarts

Huisartsenpraktijk De Weef

 0543-20 01 00 huisartsendeweef.nlHofstraat 147121DMAalten

Huisartsenpraktijk Het Station

 0543-47 24 12 huisartsenpraktijk-hetstation.nlStationsstraat 327122ATAALTEN

Huisartsenpraktijk Whemerhof

 0315-65 22 03 huisartsenwhemerhof.praktijkinfo.nlRaadhuisstraat 87091CKDinxperlo

Vergelijk hulpaanbod