Wanneer iemand erg druk is, wordt al snel geroepen dat iemand ADHD heeft. Maar bij ADHD komen meer dingen kijken dan alleen een beetje druk zijn.

Wat is ADHD?

ADHD (Attention Deficit / Hyperactivity Disorder) is eigenlijk een combinatie van twee stoornissen. Namelijk aandachtstekort (Attention Deficit, AD) en hyperactiviteit (Hyperactivity Disorder, HD). Mensen met ADHD zijn snel afgeleid, rusteloos en impulsief.

Er zijn ook mensen die niet alle kenmerken hebben. Zij kunnen zich bijvoorbeeld wel concentreren, maar zijn zo rusteloos dat het toch lastig is om iets af te maken.

Wat is ADD?

ADD (Attention Deficit Disorder) is een informatieverwerkingsstoornis. Mensen met ADD kunnen zich moeilijk op één ding concentreren en hebben meer tijd nodig om informatie te verwerken. Ze zijn overgevoelig voor prikkels van buitenaf. Ze hebben vaak moeite met plannen, organiseren en prioriteiten stellen. Mensen met ADD komen vaak afgeleid, teruggetrokken, vergeetachtig, chaotisch of dromerig over.

ADHD bij volwassenen

ADHD wordt tegenwoordig meestal vastgesteld in de kindertijd. Maar ook volwassenen kunnen ADHD of ADD hebben. Dit wordt ook wel AADD genoemd (Adult Attention Deficit Disorder). Symptomen zijn bijvoorbeeld concentratie- en aandachtsproblemen, vaak dingen kwijt zijn, slecht kunnen plannen en organiseren en snel afgeleid zijn. Hyperactiviteit wordt op latere leeftijd vaak minder, en is daarom niet per se een kenmerk van AADD.

Een volwassene kan alleen de diagnose ADHD krijgen als hij of zij de klachten al vanaf jonge leeftijd heeft.

Behandeling en begeleiding

ADHD en ADD gaan nooit over, maar u kunt wel iets doen om de problemen die erbij horen te verminderen. Vaak kan dit met medicatie. Maar er zijn ook andere manieren. Belangrijk is dat mensen uitleg krijgen over hun stoornis en dat ze vaardigheden leren om ermee om te gaan.

Dit kan bijvoorbeeld door:

  • Voorlichting over de stoornis. Dit heet ook wel psycho-educatie.
  • Cursussen of trainingen voor het omgaan met ADHD of ADD.
  • Begeleiding of coaching, bijvoorbeeld bij het indelen van de dag en plannen.
  • Psychische hulp of therapie, bijvoorbeeld gedragstherapie of cognitieve therapie.

Heb ik ADHD of ADD?

Vermoedt u dat u ADD of ADHD heeft, dan kunt u een afspraak maken met uw huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater voor verder onderzoek.

Vergelijk hulpaanbod