Zorg en ondersteuning

Persoonlijk plan (Wmo)

Een persoonlijk plan is een document waarin u vastlegt welke problemen u ervaart en welke oplossingen, zorg en ondersteuning daarbij passen. Het is een hulpmiddel om over uw ondersteuningsbehoefte na te denken.

Persoonlijk plan en gesprek

U mag een persoonlijk plan maken als u een melding doet bij het Zorgloket, maar dit is niet verplicht. Lever het plan in uiterlijk 7 dagen nadat u melding heeft gedaan. Als u het plan optijd hebt ingeleverd wordt het besproken tijdens het huisbezoek van de gemeente.

Het is daarom handig om al met het persoonlijk plan te beginnen voordat u een melding doet bij het Zorgloket. Dan heeft u er meer tijd voor.

Persoonlijk plan maken

Een persoonlijk plan maakt u in principe zelf. Komt u er alleen niet uit, vraag dan hulp aan iemand in uw omgeving. U kunt ook gratis hulp en advies krijgen van een cliƫntondersteuner. De gemeente Aalten heeft daarvoor een contract met MEE oost. Zij kunnen u hulp bieden bij het maken van een persoonlijk plan.

In deze brochure over het gesprek (PDF, 505,7 kB) vindt u uitleg over het maken van een persoonlijk plan (vanaf pagina 11). In de brochure staat ook een stappenplan dat u kunt gebruiken om het persoonlijk plan op te stellen.

Online vragenlijst als hulpmiddel bij persoonlijk plan

Door een vragenlijst in te vullen over uw leven kunt u gemakkelijk een overzicht krijgen van wat er speelt. Dat kan handig zijn bij het maken van uw persoonlijk plan.

  • U kunt bijvoorbeeld eens kijken op Mijn ZRM, een website waar u uw zelfredzaamheid kunt meten door stellingen te beantwoorden. ZRM staat voor zelfredzaamheidsmatrix. Veel gemeenten werken met deze methode.
  • Op Zozorgik.nl vindt u een sjabloon waarmee u zelf een persoonlijk plan kunt maken.