Ontslag, betalingsproblemen, echtscheiding, een verkeersongeluk met ernstige klachten als gevolg: in dit soort situaties krijgt u vaak te maken met allerlei wetten en regels. Gelukkig kunt u hier hulp bij krijgen. Dit heet ook wel sociaal-juridische hulp.

Advocaat of juridisch adviseur

Heeft u een juridische vraag, probleem of conflict, dan kunt u zelf op zoek naar een advocaat of juridisch adviseur. Kunt u de kosten niet zelf betalen, dan kunt u misschien gesubsidieerde rechtsbijstand krijgen. De overheid betaalt dan mee aan de kosten. De Raad voor Rechtsbijstand regelt dit. Op Rechtsbijstand.nl vindt u meer informatie.

Voor gesubsidieerde rechtsbijstand betaalt u een eigen bijdrage. De kosten van uw eigen bijdrage kunt u misschien vergoed krijgen via de bijzondere bijstand.

Gratis juridisch advies

Voor gratis advies bij rechtsproblemen kunt u terecht bij het Juridisch Loket. Iedereen kan korte vragen stellen aan het Juridisch Loket. Uitgebreidere persoonlijke hulp biedt het Juridisch Loket alleen aan voor mensen met een laag inkomen.

Online advies vindt u op Rechtswinkel.nl. Op deze website kunt u gratis en anoniem uw juridische vraag stellen aan deskundigen.

Meer rechtshulp

Er zijn meer organisaties waar u terecht kunt voor juridische hulp:

  • Sociaal Verhaal biedt gratis rechtshulp bij noodsituaties, voor mensen met een laag inkomen. Er is bijvoorbeeld sprake van een noodsituatie als u uw huis uitgezet dreigt te worden, of bij u thuis het water dreigt te worden afgesloten.
  • De vakbond: als het om werk gaat.
  • Een ouderenbond of ouderenvereniging.
  • Andere organisaties die aan belangenbehartiging doen.

Sociaal Raadslieden

Sociaal Raadslieden wijzen u de weg in (sociale) voorzieningen, regelingen en instanties. Met informatie en advies, maar ook met praktische hulp. De Sociaal Raadslieden kunnen u bijvoorbeeld helpen met uw bezwaarschrift, of met het invullen van een ingewikkeld formulier. De ondersteuning is gratis.

Sociaal Raadslieden zijn te vinden via Sensire.

Cliëntondersteuning

Krijgt u zorg of hulp van een instantie, bijvoorbeeld van de gemeente? Of wilt u dit gaan aanvragen? Dan heeft u recht op onafhankelijke cliëntondersteuning. Een cliëntondersteuner kan u helpen bij regeltaken rondom zorg. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Een cliëntondersteuner kan ook bemiddelen tussen u en de (zorg)instantie, als er klachten of problemen zijn.

Hulplijnen

Heeft u vragen over zorg en ondersteuning en alle regelzaken die hierbij komen kijken? U kunt contact opnemen met de landelijke hulplijn Het Nationale Zorgnummer, voor informatie en advies.

Weet u niet welk loket er verantwoordelijk is voor uw zorg? Wordt u steeds doorverwezen? Neem dan contact op met het meldpunt Juiste Loket.

Wetswinkel

De Wetswinkel is een onderdeel van de Stichting Figulus Welzijn. Het is een vrijwilligersorganisatie, bestaande uit medewerkers Carla en Peter met een juridische achtergrond. De Wetswinkel heeft als doel mensen te helpen die worden geconfronteerd met een juridisch probleem, maar waarvoor een stap naar een advocaat of notaris (uit financieel oogpunt) te groot is. De hulp die de Wetswinkel biedt bestaat uit het geven van gratis eerstelijns juridisch advies en zo nodig doorverwijzen naar een instantie die u verder kan helpen. Bij het geven van adviezen wordt de nodige zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid betracht.

Dit is iedere dinsdagavond in de oneven weken van 19:00 tot 20:00 uur in het Kulturhus, Terborgseweg 5, Dinxperlo.

Organisaties

Sociaal raadslieden

Sensire centraal kantoor

 0900-88 56 sensire.nlBoterstraat 27051DAVarsseveld

Vergelijk hulpaanbod