Annie Stegenga is een vrouw van 64 met een fors postuur en een vrolijke lach op haar gezicht. Ze woont met haar man Roelof in een eengezinswoning in een middelgrote stad. Ze hebben 2 kinderen, die allebei inmiddels getrouwd zijn.

Hun zoon Peter woont in Zuid-Afrika met zijn Engelse vrouw. Hij werkt bij een internationale onderneming. Hun dochter Angelique woont in de Randstad met haar man Freek en hun beide dochters.

Annie heeft versleten knieën

Annie heeft artrose gekregen in haar kniegewrichten, waardoor ze niet zo lang achter elkaar kan staan. Annie was altijd de spil die hun huishouden draaiend hield. Roelof was immers als directeur van een basisschool altijd aan het werk. Ze vond het best lastig om dingen aan Roelof over te laten, toen hij eenmaal thuis was. Hij deed de klusjes en het koken anders dan zij gewend was. Toen heeft ze zichzelf eens ernstig toegesproken dat ze niet zo raar moest doen. En dat ze blij mocht zijn dat haar man zoveel in de huishouding deed.

Pietje precies

Annie heeft geleerd om te accepteren dat ze zelf niet zoveel meer kan: “Eigenlijk ben ik een pietje precies. Maar ja, dat gaat nu eenmaal niet meer. En ach, nu duur het soms wat langer voor ik de stofzuiger pak, maar dat moet dan maar. We eten toch niet van de vloer.”

Gezonder eten

Annie was eigenlijk al jaren te zwaar: "Ik ben langzamerhand dikker geworden. Daardoor heb ik waarschijnlijk ook artrose gekregen in mijn knieën, ze moeten dat gewicht dragen. Nu mijn man tegenwoordig het koken voor zijn rekening neemt, begin ik geleidelijk gewicht te verliezen. Hij kookt heel anders dan ik vroeger deed. We eten nu altijd supergezond: veel groenten, vis, peulvruchten en volkoren pasta. Roelof vindt het geweldig om steeds weer wat nieuws te ontdekken op de markt. Laatst had hij pastinaak gekocht. Had ik nog nooit gehad. Maar lekker dat het was! En al dat gezonde eten helpt mij dus om af te vallen. Dat is ook mooi meegenomen."

"Door krachttraining ben ik veel fitter"

Annie heeft minder last van artrose nu ze behoorlijk afgevallen is. En ze beweegt ook meer dan voorheen: "Dat is dankzij een vriendin van me, die me zowat gedwongen heeft om met haar mee te gaan naar het trainingshonk van de fysiotherapeut hier in de buurt. We doen dus nu aan krachttraining en daar voel ik me geweldig bij. Ik ben veel fitter en daardoor beweeg ik nu gemakkelijker. En dat helpt me om niet meer in gewicht aan te komen. Dat is natuurlijk ook beter voor mijn knieën."

Annie hielp haar buurvrouw

Op een gegeven moment merkten Annie en Roelof dat het niet pluis was bij de buren: "Eerst bleef het bij geschreeuw, maar we hoorden steeds vaker gebonk en gegil. Wij hebben een paar keer tegen haar gezegd dat ze hulp moest zoeken, maar ze durfde gewoon niet. Op een avond kwam de buurvrouw doodsbang bij ons aan de deur. Haar man was door het lint gegaan en had haar afgetuigd. Toen hij in slaap was gevallen, is ze naar ons toe gekomen. Opeens besefte de buurvrouw dat het niet langer zo ging. Uiteindelijk is haar man via maatschappelijk werk in een hulpverleningstraject terecht gekomen. Ook hij realiseert zich nu dat het anders moet. Gelukkig maar."

Deze tekst is gebaseerd op waargebeurde verhalen. De persoonsgegevens zijn wel fictief.

Vergelijk hulpaanbod