Jozef is een opgewekte man van 35 jaar. Tot zijn 30e leidde hij een tamelijk wild leven met veel feesten en uitgaan. Hij was destijds artsenbezoeker en hij mocht graag verre reizen maken. Tot een auto-ongeluk zijn leven totaal veranderde.

Jozef kreeg een dwarslaesie en zijn benen raakten verlamd. In zijn huis zijn aanpassingen gemaakt, waardoor hij er als rolstoeler kon blijven wonen. Jozef heeft geleerd om mensen om hulp te vragen.

Naar de buurtsuper

Hij gaat iedere dag naar de buurtsuper voor de boodschappen. Hij kan nu eenmaal niet zoveel tegelijk vervoeren, dus gaat hij gewoon elke keer als hij terugkomt van het buurtcentrum. Daar doet Jozef vrijwilligerswerk. De mensen van de buurtsuper kennen hem goed. Ze helpen hem altijd even om iets te pakken van een hoog schap.

“Ooit wil ik zelfstandig webbouwer worden”

Na zijn auto-ongeluk heeft het wel even geduurd voor Jozef weer onder de mensen kwam: "Een vriend van me wist me over te halen mee te gaan naar de vergadering van de wijkraad. Dat was zo interessant. Voor ik het wist zat ik zelf in de wijkraad, hielp ik mee de buurtkrant te maken en de website bij te houden. Ik heb daardoor heel wat nieuwe kennissen en vrienden gekregen. Het bijhouden van de website vind ik zo leuk om te doen, dat ik er ook graag werk in wil vinden. Bij het UWV ga ik nu met een arbeidsdeskundige kijken wat mijn mogelijkheden zijn. Ik wil eindelijk wel eens van mijn uitkering af en weer zelf mijn geld verdienen. Het liefst zou ik webmaster worden en wat grafische technieken en tools leren, zodat ik ook sites kan ontwerpen. Misschien begin ik ooit wel voor mezelf. Dat zou ik helemaal het einde vinden."

Woningaanpassingen

Na zijn auto-ongeluk wilde Jozef zielsgraag in zijn eigen huis blijven wonen: “Toen ik ontslagen werd uit het revalidatiecentrum, moest ik er niet aan denken om te verhuizen. Samen met mijn vader en een goede vriend heb ik gekeken wat er zou moeten gebeuren om mijn huis rolstoelvriendelijk te maken. Een paar man hebben toen geholpen om mijn huis te herinrichten, rolstoelvriendelijk te maken zeg maar. Via de gemeente kreeg ik een verlaagd aanrecht en andere aanpassingen. Het heeft wel wat moeite gekost om alles voor elkaar te krijgen, maar de mensen van de gemeente dachten heel goed met me mee. Ze kwamen met mogelijkheden voor woningaanpassingen waar ik zelf niet aan gedacht had. Ik wilde beslist niet afhankelijk zijn van anderen en dat was ook hun insteek. Heel plezierig! Ik kan me nu bijna met alles zelf redden."

Jozef heeft een LAT-relatie met Mieke

Sinds een paar jaar heeft Jozef een LAT-relatie met Mieke, die op een ambulance werkt: "Ik heb het geweldig getroffen met Mieke. Ze is echt mijn maatje. Ze komt een paar keer per week bij me en helpt me dan ook wel met douchen. Ook seksueel gezien hebben we het fijn samen, ook al kan ik niet alles wat ik zou willen, doordat ik in een rolstoel zit. Maar gaandeweg hebben we van alles uitgeprobeerd om de seks zo leuk mogelijk te laten zijn. Ik sta ervan te kijken wat Mieke allemaal verzint. Dan heeft ze weer ergens iets op internet gevonden om een bepaald standje mogelijk te maken. Ja, ik klaag beslist niet!"

Rolstoelrugby

Voor zijn ongeluk zat Jozef op voetbal: "Dat zou nu ook wel weer kunnen, er is op de vereniging wel een team voor gehandicapten, maar ik heb iets anders ontdekt: ik doe sinds 2 jaar aan rolstoelrugby, een geweldige sport. Het is echt een sport waar je je energie in kwijt kunt. En het gaat soms hard tegen hard. Ik kom echt wel eens met een schrammetje thuis. Maar het heeft me enorm goed gedaan om dit te vinden. Ik voel me veel fitter en ik ben er ook van afgevallen, niet te geloven."

“Ik heb geleerd om anderen om hulp te vragen”

Jozef heeft geleerd om mensen om hulp te vragen: "Het heeft lang geduurd voordat ik kon accepteren dat ik niet meer kan lopen. En dat je voor een deel afhankelijk bent geworden van anderen. Ik moest dus wel mensen om hulp gaan vragen! Mijn ouders en mijn vriendin zijn alles voor me. Ze doen zo veel. Soms hoef ik het al niet eens meer te vragen. Ik doe natuurlijk graag ook iets terug! Ik maak bijvoorbeeld een website voor mijn vaders bedrijfje."

Deze tekst is gebaseerd op waargebeurde verhalen. De persoonsgegevens zijn wel fictief.

Vergelijk hulpaanbod