Fatima Oussaid is 46 jaar geleden geboren in Marokko. Ze trouwde daar en kreeg 2 kinderen.
Ze vertrok later naar Nederland, haar moeder en man achterna. Die al een goed bestaan hadden opgebouwd.

Al 16 jaar in Nederland

Toen haar eerste kind geboren was, vertrok haar moeder naar Nederland, haar man achterna, die een goed bestaan had opgebouwd. Zij effenden het pad voor Ali, de man van Fatima. Ali ging naar Nederland om in de bouw te werken, toen Fatima nog in verwachting was van hun tweede kind.

Fatima heeft het erg moeilijk gehad toen haar tweede kind geboren werd. Niet alleen waren haar ouders er niet, maar haar man Ali kwam pas terug toen hun zoon al 5 maanden was. Toen Ali genoeg geld verdiend had om haar en de kinderen naar Nederland te laten komen, was het feest.

Fatima had zich al jaren op de komst naar Nederland voorbereid. Zo was de overgang niet al te groot, al vond ze het koude weer wel erg wennen. Ze probeerde snel Nederlands te leren. Dat ging goed, ook omdat ze niet wilde dat Ali nog Arabisch met haar en de kinderen praatte.

Fatima heeft een open karakter en dat heeft haar geholpen om goed in te burgeren. Al snel werd ze actief op de school van de kinderen en later ook in het buurtcentrum. Ze doet al jaren vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerswerk

Toen de kinderen klein waren, had Fatima niet zoveel tijd om met andere mensen om te gaan: "Nu mijn kinderen volwassen zijn, heb ik meer tijd voor mezelf. Ik vind het heerlijk om dingen voor andere mensen te doen. Via het buurtcentrum kwam ik in contact met een vrijwilligersorganisatie. En nu co├Ârdineer ik de vrijwilligers die zieken bezoeken. Ik zoek de zieken en oudere mensen eerst zelf op, en dan bekijk ik welke vrijwilliger het best bij die mensen past. Ik vond het eerst doodeng, maar nu vind ik het geweldig."

Fatima heeft haar buurvrouw geholpen

Fatima woont naast een gezin waarvan de vader sinds een half jaar werkloos is. Sindsdien is het regelmatig helemaal mis. De vader drinkt vaak alcohol en dat maakt hem agressief. Laatst is het helemaal uit de hand gelopen: "Mijn buurvrouw kwam 's avonds met haar dochtertjes bij ons aankloppen, omdat ze bang was dat haar man haar iets zou aandoen. Ik heb toen het meldpunt Veilig Thuis gebeld en zo is het balletje gaan rollen. Een paar keer ben ik nu met haar mee geweest voor gesprekken met instanties. Onder andere met de schoolmaatschappelijk werker van de basisschool van de meisjes. Via de schoolmaatschappelijk werker heeft het gezin hulp gekregen. Het gaat nu gelukkig wat beter."

Met moeder mee naar de oogarts

De moeder van Fatima heeft staar: "Toen moeder steeds meer last kreeg van wazig zien, heb ik haar meegenomen naar de huisarts. Eigenlijk is ze te bang voor dokters om zelf dat initiatief te nemen. We hebben toen meteen even doorgepakt en de oogarts vond het nodig om haar ogen te opereren, want de lenzen van beide ogen waren behoorlijk troebel. Ze is nu vorige week aan haar rechteroog geholpen. En het is haar gelukkig erg meegevallen. Mijn vader druppelt haar oog nu een paar keer per dag. Toen ik gisteren bij hun was, vertelde moeder hoe goed ze opeens alles weer kan zien met haar rechteroog. Binnenkort gaat ze opnieuw en dan voor het andere oog. Moeder kan haast niet wachten, geloof ik."

Deze tekst is gebaseerd op waargebeurde verhalen. De persoonsgegevens zijn wel fictief.

Vergelijk hulpaanbod