Nel de Haas is 66 jaar. Haar man Tony en zij wonen in een dorp. Tony is nu een aantal jaren met pensioen. Hij heeft in de bouw gewerkt en nog steeds mag hij graag in de buitenlucht klussen.

Nel zorgt graag voor anderen

Nel en Tony hebben een dochter van 39 en een zoon van 35. Hun dochter Trees heeft 3 zoontjes, die regelmatig komen logeren. Nel en Tony zijn dol op de jongens en soms passen ze een weekendje op. Hun eigen zoon Jaap is verstandelijk beperkt: hij heeft het Downsyndroom. Jaap is een gezellige jongen, die zijn moeder graag helpt met het doen van klusjes. Overdag is Jaap naar zijn werk.

Nel heeft een sterke band met haar zus Ans die jammer genoeg niet zo dicht in de buurt woont.

Klussen voor haar zus

Nel haar zus heeft reuma: "Ik vind het heel knap hoe mijn zus erin slaagt zelf haar huishouden te doen. Ik weet hoeveel pijn mijn zus soms heeft. Daarom ga ik regelmatig bij haar logeren en doe ik even een wat zwaardere klus, zoals een kast uitruimen en schoonmaken. Mijn zus haalt dan gebakjes in huis. Als het werk gedaan is, zitten we dan samen aan de koffie met gebak en vertel ik over de kleinkinderen."

Jaap vond aangepast werk

Nel haar zoon Jaap gaat al jaren met plezier naar zijn werk: "Het gaat eigenlijk heel goed met Jaap. Hij heeft lange tijd gewerkt in het magazijn van een warenhuis, totdat er steeds meer met computers gedaan moest worden. Dat was hem te ingewikkeld. Via het UWV heeft hij toen aangepast werk gevonden bij de bloemenveiling. Hij pakt bloemen in en dat werk ligt hem heel goed. Hij is heel handig en precies. Hij is alleen niet zo snel. Maar ze mogen hem daar graag, want ja, Jaap is nu eenmaal het zonnetje in huis."

Nel ziet steeds slechter van dichtbij

Nel gebruikt al een aantal jaren een leesbril: "Ik kan steeds minder goed zien. Vooral het krantenlezen gaat steeds lastiger. In huis heb ik daarom overal brilletjes liggen, zodat ik nooit misgrijp als ik even iets moet lezen. Die zijn tegenwoordig overal te koop, en niet eens zo duur."

Deze tekst is gebaseerd op waargebeurde verhalen. De persoonsgegevens zijn wel fictief.

Vergelijk hulpaanbod