Opvoeding en gezin

O-benen en X-benen

Vraag jij je af of je peuter afwijkende knieën heeft? Kinderen tussen 0 en 7jaar groeien snel. Daardoor verandert de stand van hun benen nog sterk. Een O- of X-stand van de benen is op zich niet zorgwekkend.

Wat zijn O-benen en X-benen?

  • Bij O-benen is de afstand tussen de knieën groter dan de afstand tussen de enkels.
  • Bij X-benen is de afstand tussen de knieën kleiner dan de afstand tussen de enkels.

In de groei

Kinderen die net gaan staan (rond 1 tot 1,5 jaar), hebben al snel O-benen. Rond het tweede jaar gaat dit over in X-benen. De mate van X-stand neemt dan in enkele jaren toe. Als je kind 5 tot 7 jaar is, neemt de X-stand weer langzaam af. De voetjes knikken wat naar binnen en lijken plat.

Wat kun je doen aan O-benen en X-benen?

Als je kind geen klachten heeft bij het lopen, hoeft er niets aan gedaan te worden. Goede schoenen en voldoende beweging zijn natuurlijk altijd belangrijk. Aan het einde van de groei zijn de benen meestal vrijwel recht geworden. De knieën raken elkaar niet en de enkels raken elkaar ook niet. Kijk voor meer informatie op Thuisarts.nl.

Wanneer is de stand van de benen niet normaal?

  • Als de O- of X-stand van de benen asymmetrisch is, kun je dat door de huisarts laten bekijken. Bij asymmetrie heeft één been een duidelijker O- of X-stand dan het andere been.
  • Wanneer O- of X-benen symmetrisch zijn, is het moeilijk aan te geven of de stand echt abnormaal is. Als je kind klachten heeft aan de knieën of benen, is het verstandig naar de huisarts te gaan.

O-benen en de Engelse ziekte

Als O-benen bij je kind na het tweede jaar blijven bestaan, kan er sprake zijn van de Engelse ziekte (rachitis). Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine D. Je kind krijgt niet voldoende vitamine D binnen of de opname van vitamine D in het lichaam is onvoldoende. Het is dan verstandig naar de huisarts te gaan.

 

Keurmerk

Bron: O-benen en X-benen